Elkezdett gyengülni a forint

agrarszektor.hu
Látványosan gyengült a tegnap elért kétéves csúcsáról az euró a dollárral szemben, azaz kezd visszatérni a zöldhasú ereje. Közben a forint reggel még 305-nél járt az euróval szemben, azonban a déli órákhoz közeledve visszagyengült 306-ig, amiben a kvótaperben érkezett luxemburgi fejleménynek is lehet szerepe, hiszen az élezheti a feszültséget Magyarország és az EU között. A lengyel zlotyval is óvatosak a befektetők a mai brüsszeli határozat előtt - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A délelőtti gyengülés után a délutáni órákban újra erősödik a forint, az euróval szembeni jegyzések 306,3-ról 305,7-ig ereszkedtek. A gyengülésben szerepe lehetett annak, hogy a ma közzétett főtanácsnoki indítvány szerint el kell utasítania az Európai Bíróságnak a kötelező menekültelosztás (kvótadöntés) miatti pert, ez pedig fokozhatja a szembenállást Magyarország és az EU között. Korábban ugyanis Orbán Viktor kormányfő azt is kilátásba helyezte, hogy a per elbukása esetén, azaz bírósági döntés nyomán sem fogja végrehajtani Magyarország az 1294 menekült kötelező befogadását, ami példátlan lenne az EU történetében.

 

Nagy nap ez a dollárnak, már kezd visszatérni az ereje


A Fed döntésére vár a piac

A dollár kurzusa 262,3-ig süllyedt, mert közben maga a dollár is gyengülni kezdett újra az euróval szemben 1,1620-ról 1,1650-ig.

Tegnap este az amerikai Szenátusban sikerült elérni egy szavazással, hogy végre hivatalosan is kinyissák az Obamacare néven elhíresült egészségügyi törvény újratárgyalását, de az első törvénymódosítási verziót rögtön le is szavazta a Szenátus 57-43 arányban. A következő napokban még sok ilyen verziót visznek a szenátorok elé és akkor lehet sikerről beszélni, ha valamelyikre legalább 60 szenátor rábólint. Mindenesetre az, hogy meg tudták nyitni a vitát, fontos lépés Donald Trump egyik fő kampányígéretének megvalósítása felé. Trump ugyanis lecserélné az Obamacare-t, igaz egyelőre még komoly akadályok állnak ez előtt.

A piac azonban bizakodhat, hogy mégiscsak van haladás Trump gazdaságpolitikai ígéretei felé. Így a radikálisnak beharangozott adóreform is összejöhet, márpedig az a gazdaságélénkítés miatt a Fed kamatemelési esélyeket is növeli. Ez az összefüggés adhatott némi segítséget tegnap délután óta a dollárnak, így az euróval szemben 1,1715-ös ellenállás tesztelése után látványos fordulat következett be mind a 4 órás grafikonon, mind a napos grafikonon. A Fed ma este 8-kor hozza nyilvánosságra a kamatdöntését, amelyben az lehet az egyik legfontosabb, hogy milyen jelzést tesz a jegybank a 4500 milliárd dollárra duzzasztott mérlegfőösszege leépítésére (mikor kezdi meg, milyen ütemben). A piacok arra számítanak, hogy a Fed azt jelzi majd, hogy várhatóan a szeptemberi ülés döntésével kezdi majd el ténylegesen leépíteni a felvásárolt eszközök állományát.

Nagy nap ez a dollárnak, már kezd visszatérni az ereje

 

Éles csaták Lengyelországban

Eközben a lengyel zloty sem tud erősödni, mert óvatosak a befektetők a mára ígért újabb európai bizottsági határozat miatt. Nincs jó hatással a zlotyra az sem, hogy az igazságügyi reform láttán jelentős belpolitikai feszültség alakult ki, a lengyel sajtó szerint ugyanis a kormányfő és az államfő között éles csaták zajlanak.


 

Címlapkép forrása: AFP fotó Nicholas Kamm

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58