Újra erősödik a dollár, megbillent a forint

agrarszektor.hu
Szerda este még gyengítette a dollárt az euróval szemben az a tény, hogy a Fed kamatdöntési jegyzőkönyve továbbra is megosztottságot jelzett a döntéshozók között a kamatemelési sorozat folytatását és időzítését illetően. Csütörtökön azonban fordult a hangulat és újra lendületbe jött a dollár. Közben délelőtt a forint kissé gyengült az euróval szemben, így a dollár árfolyama újra 260 fölé ugrott - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, kezdi túltenni magát a piac azon, hogy a Fed tegnap esti kamatdöntési jegyzőkönyve továbbra is megosztottságot jelzett a döntéshozók között a kamatemelési sorozat folytatását és időzítését illetően. Ma ugyanis 1,1780-ról fokozatosan 1,17-ig visszaerősödött a dollár az euróval szemben. Amennyiben az 1,1690 körüli támaszzóna elesik, az 1,16 körüli következő erősebb támasz zónáig eshet süllyedhetnek a jegyzések.

Közben délelőtt a forint megbillent kicsit, és a 304 körüli jegyzések 304,7-ig ugrottak, most 304,5 körül jár a kereskedés a bankközi piacon.

A dollár erősödése és a forint gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések a reggeli 258,8-ról 260,2-ig ugrottak.

 

Most menj Londonba várost nézni! - 4 éve nem volt ilyen olcsó a font

A tavaly őszi villám összeomlást leszámítva 4 éve nem volt olyan erős a forint az angol fonttal szemben (333 körül), mint most, így aki még egy nyár végi angliai "kiruccanásban" gondolkodik, az a szokásosnál jóval olcsóbban is megúszhatja ezt. Emögött természetesen a Brexit és annak negatív hatásai állnak, miközben a forint nagyon jól tartja magát. Amikor tavaly októberben egyre világosabbá vált, hogy a hard-Brexit forgatókönyve válhat valósággá Nagy-Britannia számára, néhány nap alatt 360-ról 330 közelébe szakadt a font forinttal szembeni árfolyama.

Ha ettől a mozgástól eltekintünk, akkor azt látjuk, hogy valójában 4 éve nem volt ilyen erős a forint az angol fizetőeszközzel szemben, mint most. Sőt, ha csak néhány egységet tovább tudna erősödni a forint a fonttal szemben, akkor máris 5-6 éves forintcsúcsokról beszélhetnénk 330 alatti árfolyam mellett. Amióta a napokban előjöttek a britek azzal az ötlettel, hogy a 2019. márciusi uniós kilépés után még egy-két évig tagjai szeretnének maradni a vámuniónak (amit inkább kétkedve fogadtak Brüsszelben), a font újra esik, és a tegnap közzétett előzetes második negyedéves brit GDP-adat is jól mutatja, hogy trendjében lassulóban van a brit gazdaság a nagyfokú bizonytalanság és az üzleti szektor óvatossága miatt.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58