A forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott

agrarszektor.hu
Az orosz és a kínai tiltakozás ellenére, illetve az észak-koreai fenyegetések mellett ma megkezdődött a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, ami nyugtalanítja ma reggel a nemzetközi részvénypiaci befektetőket, de a devizapiacokon nem sok változást látunk. A forint továbbra is jó erőben van az euróval és a dollárral szemben, 4 éves csúcsra kapaszkodott azonban a fonttal szemben - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napokban még jobban ráerősített Észak-Korea a megelőző atomcsapás veszélyére kommunikációs szinten, mert a partjai közelében megkezdődött a 10 napos, már régen eltervezett hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea hadserege részvételével. Az oroszok és a kínaiak is kérték, hogy ez maradjon el, de nem hallgattak erre a gyakorlat résztvevői, igaz a bevont katonák számát közel 10 ezerrel csökkentették a tavalyi hadgyakorlathoz képest.  

A hadgyakorlat a következő 10 napban bizonyára kiemelt figyelmet vonz majd a befektetők körében is, ma reggel mérsékelten csökkennek például az európai határidős részvényindexek, de az euró/dollár árfolyamában nincs változás: a jegyzések 1,1750 körül oldalaznak.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint az euróval szemben sem reagált az észak-koreai fejleményekre, ugyanis 303,5 körül ragadt az euróval szemben. Július végén-augusztus elején az akkori feszült periódusban is szokatlanul stabil volt a magyar fizetőeszköz. 303-nál fordult augusztus elején az árfolyam, így ahhoz, hogy tovább tudjon erősödni most a forint, ezen a támasz szinten kellene előbb lefelé átjutnia. Ha ez sikerülne, akkor rögtön bő 2,5 éves forintcsúcsról beszélhetnénk. Ugyanakkor érdekes lesz a holnapi MNB kamatdöntés, amely alkalmat kínálhat a jegybanknak arra, hogy a kamatok mellett jelzést tegyen a forint árfolyamával kapcsolatban is.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint stabilitása az alábbi, relatív teljesítményt mutató grafikonon is jól látszik, ugyanis a geopolitikai feszültségek mellett is csak alig gyengült a forint.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint a továbbra is gyengélkedő dollárral szemben 258,5 körül jár ma reggel a bankközi piacon, itt 255 a fontos támasz szint, alatta pedig 252 körül húzódik egy még erősebb támasz.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Érdemes fél szemmel figyelni, hogy mit csinál a forint a Brexit-viták miatt gyengélkedő fonttal szemben. Mostanra ugyanis 332-333-ig erősödött a forint, ami négyéves csúcsnak számít és 1 forintos további erősödés esetén immár 6 éves csúcsról beszélhetnénk.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Címlapkép forrása: AFP Ped Jones

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?