Eséssel kezdi a hetet a forint és az euró

agrarszektor.hu
Hétfő reggel további erősödéssel kezdett a dollár az euróval szemben, a befektetők a jelek szerint a német választás papírforma-eredményére a vártnál talán hevesebben reagáltak. Délelőttre aztán a forint is lejtőre került egy kicsit - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hétfő délelőtt kis lépésekkel tovább erősödött a dollár, így az euróval szemben 1,188-ig jött vissza, ami már több mint fél százalékkal marad el a péntekitől.

Ezzel párhuzamosan a dollár-forint árfolyam 261,2-ig emelkedett, ami majdnem két hónapos csúcsot jelent.

Délelőttre 310,6 környékére gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,2 százalékos esést jelent a magyar deviza szempontjából.

 

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett az euróval szemben, míg a cseh korona minimális erősödést mutat. A feltörekvő piacokon sem látunk egyelőre komoly mozgásokat, elsősorban a dollár erősödése miatt gyengülnek a devizák. Kivétel talán az orosz rubel, mely még így is minimális erősödést tud felmutatni az amerikai devizával szemben. A török líra 0,3 százalékos gyengüléssel indított a dollár ellenében, míg a dél-afrikai rand 0,2 százalékot veszített.  

A fejlett devizák közül a dollárnál is jobban kezdi a hetet a brit font, mely még amerikai vetélytársával szemben is tudott javítani majdnem fél százalékot. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a jelek szerint közelednek az álláspontok a britek által fizetendő Brexit-számla körükl, egyre kisebb a különbség az elképzelt végösszegek között.

Esik az euró Merkel győzelme után

Különösen fontos makroadat nem jelenik meg a hét elején, a jegybanki nyilatkozatokra azonban érdemes lesz figyelni, ugyanis több fontos Fed-döntéshozó mellett megszólal Mario Draghi EKB-elnök is.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58