2018-tól százmilliárdok kifizetését gyorsítja fel Lázár tárcája

agrarszektor.hu
Nagy volt a várakozás, hogy az uniós Közös Agrárpolitika forrásainak mintegy harmadát megtestesítő Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forint összegű keretének sorsa hogyan alakul. Az Európai Bizottság 2015-ben fogadta el a magyar programot, a pályázatokat pedig 2016-2017-ben írták ki. Az idei a pályázati döntések éve lehet, jövőre pedig a kifizetések jöhetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vidékfejlesztési Program (VP) 2015. augusztus 10-i elfogadása óta eltelt 2,5 év nem volt épp eseményektől mentes: felállt az állami pályázatértékelői rendszer, illetve lezajlott a kifizető ügynökség átszervezése. Mindeközben a VP potenciális kedvezményezettjei reményekkel telve vártak először a pályázatok kiírására, majd a döntésekre, kifizetésekre.

Idén év végéig a többség számára pedig el is dől, hogy érdemes volt-e várniuk. A determinációval együtt 886 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásról ugyanis már krábban döntés született, és év végéig további mintegy 200 milliárd forintnyi pályázati igényt tervez még feldolgozni a Lázár János vezette Miniszterelnökség.

Lezárult a pályázati dömping

A tárca 2017. március 31-ig a VP összes pályázatának kiírására sort kerített, összesen 68 pályázatot hirdettek meg. Az előzetes kommunikációval összhangban a munkahelyteremtés, az agrár- és élelmiszer-gazdaság hatékonyságának, versenyképességének növelése, valamint a vidéki területek infrastruktúrájának a fejlesztése voltak a kiemelt célok. A források több mint 50 százaléka nagyrészt a munkaerő-igényes ágazatok (kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar) beruházásainak megvalósítását szolgálja - ez uniós viszonylatban kiemelkedően magas arány. A pályázatok egyértelműen előnyben részesített kedvezményezettjei továbbá a kis- és közepes méretű, családi gazdaságok voltak, a mezőgazdasági termelés fejlesztését célzó nagyobb beruházási pályázatokon a források 80 százaléka számukra lett elkülönítve.

Döntéshozatal új rendszerben

Az állami pályázati értékelő rendszer tavaly őszi felállásáig az AKG és ÖKO pályázatok kapcsán születtek döntések, illetve a rendszer a trágyatároló pályázatok értékelésével debütálhatott. A többi, javarészt beruházási pályázat elbírálására azonban alapvetően már idén kerülhetett sor. Az év első felében - immáron a kormányhivatalok hatáskörében - a jogosultsági ellenőrzések és a hiánypótlási eljárások lefolytatása igényelt időt, hogy aztán a MÁK átadhassa a pályázatokat a Miniszterelnökségnek tartalmi értékelésre, illetve döntésre.

A fokozott érdeklődésre számot tartó pályázatoknál a Miniszterelnökség több esetben is átcsoportosított a keretek között, például a kertészeti és az állattenyésztési beruházások javára. Sőt, a tavalyi év folyamán népszerűnek bizonyuló AKG második kiírása, illetve a tejágazati állatjóléti támogatások is már megemelt forráskerettel lettek odaítélve. 2018. március 31-ig az összes, addig értékelhető pályázat bírálatát le kívánja folytatni az irányító hatóság. A programozási időszak utolsó éveire így már csak olyan forrásokról való döntés marad hátra, mint például a LEADER helyi fejlesztési stratégiák keretében meghirdetésre kerülő pályázatok vagy az erdészeti génmegőrzési támogatás - összesen a VP költségvetésének körülbelül 7 százalékát érintően.

Most jön a pénz!

Jöhet tehát a pénz, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyertes projekteket meg is kell tudni valósítani, az üzleti tervben tett célkitűzéseket el kell érni, illetve a vállalásokat teljesíteni kell. A támogatott projektek megvalósítását ugyanakkor sok esetben késlelteti a közbeszerzési kötelezettség (40 millió forint támogatási összegtől, meghatározott feltételek teljesülése esetén), ha a kedvezményezett korábban nem versenyeztette már meg feltételes közbeszerzési eljárás keretében a beszállítókat. Ezen túl az előfinanszírozáshoz sem adottak mindenki számára a feltételek. A pozitív támogatói döntéssel tehát a pályázás szakasza ugyan lezárul, de a megvalósítás szakasza csak most következik, a forrásokat le is kell tudni hívni.

Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?