Év végén vége a fordított adózásnak: Jön az öt százalékos áfa a gabonapiacon?

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint fontos, hogy a fordított áfa lehetősége megmaradjon az Európai Unión belül, 2018. december 31-én ugyanis lejár a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott fordított áfafizetési rendszer. Amennyiben az Európai Unió nem hosszabbítja meg ezt a lehetőséget, a kamara kérni fogja a magyar kormányt, hogy csökkentse 5 százalékra ezeknek a termékeknek az áfáját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindent meg kell tenni azért, hogy a fordított áfa lehetősége megmaradjon az Európai Unión belül - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer engedélyezése nem kormányzati, hanem uniós hatáskörbe tartozik. Így ha az unió nem hosszabbítja meg ezt a lehetőséget, akkor a kamara azt fogja kérni a kormánytól, hogy csökkentse 5 százalékra a fent említett termékek áfáját - tette hozzá.

A rendszer bevezetése előtt a jelenlegi 27 százalékos áfa azokat helyezte versenyelőnybe, akik feketén értékesítettek, ezt a helyzetet szüntette meg a fordított áfa - hangsúlyozta Győrffy Balázs. A fordított adózás azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, azaz a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki és az adót majd a vevőnek kell befizetnie az adóhatóságnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?