Nehezen szelídülnek a makacsul magas tejárak

agrarszektor.hu
Folyamatosan bővül a világ és Magyarország tejtermelése, de a fogyasztás is tempósan emelkedik, dacára annak, hogy az utóbbi két évben csillagászati árakkal szembesültünk a tejtermékek esetében. Különösen a vaj számít drága portékának. Relatív értéke ugyan már csökkenőben, de a magyar fogyasztók ezt még nem érzik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, Kína szomja nem enyhül a tej iránt: az Európai Bizottság adatai szerint a keleti óriás teljestejpor-importja 29 százalékkal, a sovány tejporé 28 százalékkal nőtt 2019 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján viszont már azt látjuk, hogy elindult egy visszarendeződés, ami az alapanyagértékben, valamint a tejzsír és tejfehérje egymáshoz viszonyított értékében is tetten érhető. 2019 májusában az előző év azonos hónapjához képest a zsírérték 33 százalékkal csökkent, míg a fehérjeérték 57 százalékkal nőtt, így az alapanyagérték 8 százalékkal csökkent. Így fest a trend Németországban és Magyaroszágon:

Az árhullám szépen laposodik, és újra nyílik az olló a fehérje és a zsír értéke között, ami a vaj árának esésével kellene hogy járjon. Ez Németországban így is történt, rejtély, hogy nálunk miért nem, hiszen a nyerstejárak egyébként szépen lekövetik a nyugati trendet. Alábbi ábrán jól látható a vaj árának történelmi csúcsot döntő megugrása 2017-ben, és az is, hogy - nagy kilengésekkel ugyan - de csökkenni kezdett. Kivéve nálunk.

A nyestej ára ehhez képest szépen idomul a környező piaci árakhoz. Egy dolog bosszanthatja csak a  figyelmes szemlélőt: az áresést mindig egy kicsit gyorsabban követjük, mint az áremelkedést. Ez már csak így van a "begyűrűzésekkel".

A termelőknek nem lehet panaszuk az átvételi árakra: harmadik éve tartják magukat. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,54 forint/kilogramm volt 2019 májusában, csaknem 8 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 90,32 forint/kilogramm volt 2019 májusában, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5 százalékkal emelkedett. A KSH adatai szerint a tej és tejtermékek egy főre jutó fogyasztása tejegyenértékben kifejezve 2013-2016 között 17 százalékkal nőtt. A vaj fogyasztása is folyamatosan emelkedett: 2017-ben 62 százalékkal volt magasabb a 2013. évinél.

A hazai termelés csepp a tengerben a világ legnagyobb tejkibocsátójának, az Európai Uniónak a piacán. Hogy el tudjuk helyezni magunkat a térképen, beteszünk ide egy garfkont a mennyiségek érzékeltetésére. A magyar kibocsátás két nagyságrenddel kisebb, mint az összeeurópai, ezért csak egy aktuális számmal jeleztük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?