A Bayer elad, hogy pénzhez jusson

agrarszektor.hu
Eladja állatgyógyászati részlegét a Bayer: 7,56 milliárd dollárért az amerikai Elanco kezébe kerül. Ezzel az Elanco a világ második legnagyobb állatgyógyászati készítményt gyártó vállalatává lép elő. Az amerikai cég 5,3 milliárd dollárt pénzben fizet ki a Bayernek, a maradék összeget pedig részvények formájában adja át. Ezzel a Bayer az amerikai partner egyik legnagyobb részvényesévé válik. A Bayer a tervek szerint az Elancóban megszerzett érdekeltségeket később értékesíteni fogja. Elkezdődhet az adósságteher leépítése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 7,6 milliárd dolláros (2242 milliárd forintos) üzlet az Elancót a világ második legnagyobb forgalmazójává emeli a állatmedicinák területén (forgalma elérheti a 4,8 milliárd dollárt), míg a Bayer elkezdheti az adósság csökkentését, amit a Monsanto átvételekor halmozott fel. Június végén a cég még 39 milliárd eurós (12.753 milliárd forintos) fizetési kötelezettséget tartott nyilván, ami több mint a háromszorosa annak, amit adózás előtti eredményként várt.  Év végére az adósságnak legalább 35 milliárd euróra kell csökkennie a tervek szerint. A Bayer a közelmúltban több olyan tranzakciót is kezdeményezett, melyekkel az adósság 30 milliárd euró alá szorítható.

Néhány nappal ezelőtt a Bayer eladta többségi részesedését a Currentában, amivel 1,3 milliárd euróhoz jutott, ezelőtt pedig két olyan gyógyászati részleget hirdetett meg, melyek nem vényköteles termékeket készítenek. A lábápolásban jól ismert Dr. Scholl's márka értékesítése is hozott mintegy 520 millió eurót a konyhára. Májusban pedig a napvédelem egyik márkáját, a Coppertonét tudták eladni 500 millió euróért.

Mindent összevetve már 7 milliárd euró van a Bayer kezében, és további 2 milliárdhoz még hozzájuthat,

ha eladja részesedését az Elancóban. Az amerikai vállalat elsősorban a Bayer parazitaellenes készítményeiből fog profitálni, ezek évek óta a a német gyártó vezérágyúi voltak az állatgyógyászatban.

Egy jól ismert kullancs- és bolhaellenes nyakörv

A szegmensben a világelső címét (5,8 milliárd dolláros forgalma alapján) az amerikai  Zoetis mondhatja magáénak, a Sanofi állatgyógyászati szegmensét bekebelező Boehringer Ingelheim pedig a harmadik helyre csúszik le. Erős szereplő még az Eli Lilly, amelyik a közelmúltban a Novartis állatgyógyászati részlegével erősödött. A négy legnagyobb szereplő a világpiac 75 százalékát uralja az állatmedicina területén. A Bayer ebben a vesenyben egyre inkább lemaradt, ezért

a szegmens eladása stratégiai szempontból esedékes is volt az elemzők szerint, az adósságteher miatt pedig egyenesen elkerülhetetlen.

A tranzakcióval együtt 4200 Bayer-alkalmazott is átkerült az Elancóhoz, munkahelyüket a szerződés 2025-ig védi.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?