Fellélegezhetnek a gazdák: többé nem fenyeget az uniós támogatások csúszása

agrarszektor.hu
A sajtó is cikkezett már arról, hogy ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus, a 2021 és 2027 közötti időszak közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása. A magyar gazdák azonban akkor is támaszkodhatnak gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrásra, ha csak jövőre lesz megállapodás a büdzséről, és így 2021 átmeneti év lehet, amelyre még a 2020-as évi szabályok vonatkoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A következő uniós költségvetési ciklus programjainak esetleges késéséről szóló sajtóhírek után, nemrég az Európai Bizottság is úgy fogalmazott közleményében, hogy egyre nagyobb szükség van a vezetők stratégiai útmutatására ahhoz, hogy az új programokat 2021. január 1-jén késedelem nélkül el lehessen indítani. Előfordulhat, hogy váratlan helyzetek miatt, a mezőgazdasági vállalkozásoknak év közben likviditási gondjai akadnak, például nincs a vállalkozás számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére. A likviditási problémák áthidalását segíti az OTP Zöld Kártya - Támogatás faktoring konstrukció, amelyet az OTP Agrár az uniós és állami mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására alakított ki. Fontos információ, hogy az érintettek már nem csak a jövő évre, hanem 2021-re is igényelhetik, tudhattuk meg az OTP közleményéből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
Az akár két évre is igényelhető OTP Zöld Kártya - Támogatás faktoringnak köszönhetően a gazdáknak nem kell tartaniuk a támogatási programok esetleges csúszásától, továbbra is kiszámítható pályán tervezhetnek. Az áthidaló kölcsön igénylői röviddel a szükséges dokumentumok benyújtását követően hozzájuthatnak az előfinanszírozáshoz"

 - mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese. A konstrukció csaknem 30 uniós és állami támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, amelyeknek 5 legfőbb típusa: az egységes területalapú támogatások (SAPS), a zöldítés, az agrár-Környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetései. Ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre.

Nagyon gyorsan és gördülékenyen zajlott az OTP Zöld Kártya - Támogatás faktoring igénylése, mondta a 15 éve szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó Oláh Judit. A Hajdú-Bihar megyei családi gazdálkodó két jogcímen nyert támogatást is előfinanszírozott a hiteltermékkel, amelyet telephelye fejlesztésére fordított.

Minden olyan támogatásra jogosult gazdálkodónak bátran ajánlom az előfinanszírozás lehetőségét, akinek valamilyen okból gyorsan van szüksége plusz forrásra. A dokumentáció egyszerű és könnyen teljesíthető. A hitel kiszámítható, rugalmas és nincs szükség banki biztosítékra sem"

 - tette hozzá Oláh Judit. A konstrukció hatékony segítséget jelenthet mindazok számára, akik jogosultak a támogatásra, de például nem elegendő számukra az előleg vagy nem tudják megvárni, amíg megérkezik számlájukra az összeg. A Magyar Államkincstár 2019. október 16-án kezdte meg a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegeinek kifizetését. Év végéig mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki a közvetlen támogatásokból, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése várhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02