Durva szabálytalanságokat találtak több magyar agrárszakképző iskolánál

agrarszektor.hu
Az október vége óta tartó ellenőrzések harmadik fázisában tizenegy mezőgazdasági szakképző iskolánál talált sorozatos szabálytalanságokat és hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A budapesti, pápai, tatai, szombathelyi, bábolnai, hódmezővásárhelyi, szekszárdi, szegedi, makói és abaújszántói agrárszakképző intézmények a 2016-2017 közötti időszakban nem biztosították a közpénzek átláthatóságát, a felelős gazdálkodást, továbbá nem voltak védve a korrupcióval szemben. Az ellenőrzött mezőgazdasági szakképző iskolák irányító szerve az agrártárca.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eredményes és célszerű szakképzés alapja és alapvető feltétele a szakképző intézmények közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható és a korrupcióval szembeni védelmet biztosító működése és gazdálkodása. Mindezen igényekkel összhangban, a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében az Állami Számvevőszék agrárszakképző iskoláknál végez ellenőrzéseket, olvasható a szervezet közleményében.

Kép forrása: Getty Images

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek célja annak értékelése, hogy az ellenőrzött intézményre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzések keretében az ÁSZ értékelte az egyes intézményeknél a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét, az integritás szemlélet érvényesülését, valamint a teljesítményellenőrzés feltételeinek kialakítását is.

Az Állami Számvevőszék 2019. október 30-án nyolc agrárszakképző iskolát ellenőrzött. Ennek során a számvevőszék 70 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére, illetve kijavítására az iskolák igazgatóinak, akiknek a megállapítások és javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az első vizsgálatot követően az Állami Számvevőszék december 13-án újabb három szakiskolát ellenőrzött, hasonló eredményekkel. Ezúttal az intézmények vezetői számára összesen 31 javaslatot fogalmaztak meg az ellenőrök.  Az ÁSZ december 19-én pedig tizenegy agrárszakképző iskola ellenőrzését fejezte be. Ezek a következőek voltak:

  • a budapesti székhelyű Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola,
  • a szintén szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium;
  • a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola;
  • a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium;
  • a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
  • és a bábolnai Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései megállapították, hogy a 2016-2017 közötti időszakban az ellenőrzött szakképző iskolák belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, ezáltal nem biztosították a közpénzek átláthatóságát és a felelős gazdálkodást. Az ÁSZ vizsgálata azt is feltárta, hogy az intézmények a korrupcióval szemben sem voltak védettek. Továbbá a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználása veszélyének megszüntetése érdekében az ÁSZ vagyonmegóvási intézkedés elrendelését kezdeményezte a budapesti Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolánál.

A tizenegy jelentésben az ÁSZ összesen 106 javaslatot tett.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a tizenegy agrárszakképző iskola igazgatójának összesen 106 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetése, illetve kijavítása érdekében. A megállapítások és javaslatok alapján a szakképző iskolák igazgatóinak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének részletes eredménye a fenti linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02