Győrffy Balázs: gazdaságátadási program kellene

Győrffy Balázs: gazdaságátadási program kellene

agrarszektor.hu
Gazdaságátadási programra lenne szükség Magyarországon - nyilatkozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. A hazai gazdatársadalom elöregszik, de a fiatalok belépése nehézségekbe ütközik. Megoldást kellene találni az öröklési kérdésekre és az osztatlan közös földtulajdonok rendezésére is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián arról kérdeztük Győrffy Balázst, hogy a 2019-es évben melyek voltak a legfontosabb események a NAK szempontjából. Elmondta, hogy 2018-ban készítettek egy tanulmányt arról, hogy a magyar mezőgazdaságnak milyen fejlődést gátló tényezői vannak, illetve igyekeztek ezekre megoldásokat is keresni.

Tavaly lépett hatályba a földforgalmi törvény változása, amellyel jelentősen megerősödött a földbizottságok szerepe. A kamara célja, hogy a földforgalom vonatkozásában a helyben élő gazdáknak érdemi véleményformálási lehetőségük legyen. Fontos törekvés az öntözés megfelelő szintű kezelése is, hiszen most már források is rendelkezésre állnak, így a következő tíz évben 170 milliárd forintot lehet fordítani e célra.

 

A jelenlegi hazai öntözési arány európai szinten nagyon csekély, pedig ennek a többszöröse is elképzelhető lenne. 

Ha komolyan vesszük azokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé, akkor közel egymillió hektár öntözött területre van szüksége az országnak. Ez természetsen komoly beruházásokat, illetve infrastruktúra bővítést igényel, ugyanakkor ez nyilvánvalóan nem a következő évek kihívása, hanem hosszú évtizedek alatt megvalósítható terv

- emelte ki. 

Az agrárörökléssel még nagyon sok a teendő, Magyarországon ugyanis a gazdaságátadás jellemző formája jelenleg az, hogy az idősebb gazda örökül hagyja a gazdaságot a fiatalabb generációra, ami nem feltétlenül optimális, mivel sok rendezetlen kérdést hagyhat maga után - hangsúlyozta Győrffy Balázs. A kamara ezért szeretné, ha valamilyen szervezett formában tudna elterjedni a gazdaságátadás, ami azt jelenti, hogy az idősebb gazda még életében odaengedné a kormányrúdhoz a fiatalabb generációt valamilyen ütemezett formában. Természetesen ezt megfelelően kellene motiválni akár a szabályozás, akár az adózás vonatkozásában.  

Győrffy Balázs

A kamara elnöke tájékoztatott róla, hogy nagy kihívás a Közös Agrárpolitika tervezése is. A fiatal gazdák támogatásával kapcsolatban az egyes pillér támogatása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a kettes pilléres támogatásnál ugyanakkor a feltételek nem feltételnül optimálisak. A klasszikus fiatal gazda pályázatokon kívül a gazdaságátadás támogatása sokkal jobban szolgálná azokat a célokat, amelyeket az EU kitűzött maga elé

Győrffy Balázs szerint mindenképpen szükség lenne egy gazdaságátadási programra, a gazdatársadalom ugyanis elöregszik, ugyanakkor nem minden fiatal akarja, vagy tudja átvenni a gazdaságot. Ez összefügg az öröklés és az osztatlan közös földtulajdonok kérdésével is, ez utóbbival kapcsolatban azonban most még sok a probléma. Azt sokan nem tudják, hogy az osztatlan közösnek több mint fele nem a rendszerváltáskor keletkezett, hanem az azt követő időszak örökléseivel, és ennek hatására aprózódtak fel a területek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?