Megtudtuk: így állnak most az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásai

Megtudtuk: így állnak most az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásai

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság több állammal, államszövetséggel egyezett meg az egyes áruk kölcsönös kereskedelméről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mercosur

A holland parlament június 3-án elutasította az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Korábban Ausztria és most Hollandia elutasítása is azon alapul, hogy a gazdálkodók tartanak az egyezmény következtében beáramló olcsó cukortól és hústól, valamint nem bíznak abban, hogy a Mercosur-országok betartják az európai termelők számára kötelező állatjóléti és környezetvédelmi előírásokat.

Vietnám

Vietnám hétfőn ratifikálta az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodást, amely a tervek szerint az elkövetkező hónapokban lép hatályba.

Ukrajna

Az Ukrajna által a múlt héten bejelentett uniós műtrágyákra vonatkozó importkorlátozás nyomán a lengyel, a litván és a bolgár műtrágyagyártók levélben szólították fel Phil Hogan uniós kereskedelmi biztost, hogy tegyen meg mindent a korlátozás bevezetése ellen. A három évre szóló korlátozások - amelyekről Ukrajna előzetesen értesítette a WTO-t - várhatóan június 25-én lépnek életbe, bár egyelőre tartanak az egyeztetések. Ukrajna a WTO azon szabályára hivatkozik, amely szerint a dömpingellenes intézkedésként joga van védővámok bevezetésére. Az Európai Bizottság a WTO-n belüli tárgyalással szeretne megoldást találni a korlátozásra.

Brexit

Az Egyesült Királysággal a szabadkereskedelmi megállapodás az év végéig hatályos lesz, amely 24 hónappal meghosszabbítható, ha az Egyesült Királyság a Brexit utáni helyzetről megállapodik az Európai Bizottsággal. Az Egyesült Királyság június 12-én hivatalosan közölte az EB-al, hogy nem kívánja 2020. december 31-éhez képest meghosszabbítani az átmeneti időszakot. Bejelentette továbbá, hogy három lépésben vezeti be a vámszabályokat: 

  • 2021. január 1-től egyes termékeket, mint például a dohány és alkohol, ellenőriznek, de a vámárunyilatkozatokra és ezzel a vám megfizetésére is 6 hónap türelmi időt kapnak a vállalatok,
  • 2021. áprilistól szükséges az állati eredetű termékek dokumentációjának bejelentése és a növényegészségügyi dokumentáció benyújtása, 
  • 2021. júniustól alkalmazzák a vámszabályokat a maguk teljességében.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?