Élesedett a korlátozás: mától csak így jöhetnek be az idénymunkások Magyarországra

Élesedett a korlátozás: mától csak így jöhetnek be az idénymunkások Magyarországra

agrarszektor.hu
Július 15-től, azaz mától szigorított határátlépési intézkedések vonatkoznak többek között a hazai agrárágazatba érkező dolgozókra is. Habár Magyarországon jelenleg stabil a koronavírusjárvány-helyzet, a szomszédos országokban folyamatosan romlik, ezért a kormány határátlépést szigorító intézkedéseket hozott, amelyek a külföldről belépő mezőgazdasági munkavállalókat is érinti. Összegyűjtöttük, mik mostantól a határátlépés feltételei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, 2020. július 15-én, azaz ma lép hatályba az a rendelet, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szól. Habár Magyarországon a koronavírusjárvány-helyzet stabil maradt az utóbbi hetekben, a környező államokban ez kedvezőtlenül alakult, ezért a kormány határátlépést szigorító intézkedést hozott, amelynek részleteit kormányrendeletbe foglalta. Ez a rendelet tartalmazza az agrárágazatra vonatkozó szabályokat is, így összegyűjtöttük, hogy a 2020. július 15-től hatályos szabályok értelmében az agrárágazatban dolgozóknak és munkáltatóiknak mikre kell odafigyelniük.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dolgozók csoportos beléptetésére abban az esetben kerülhet sor, ha a munkáltató a tervezett belépés előtt legalább 48 órával az agrárágazatban dolgozók belépéséről - nevük megjelölésével - értesíti a kijelölt és igénybe venni kívánt határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget, megadja a személyazonosításra alkalmas okmányának számát, a tervezett munkavégzés és a szállás helyét és a munkavégzés tervezett időpontját. Emellett igazolni kell, hogy az agrárágazatban dolgozó egészségügyi vizsgálaton átesett, és ennek során COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg.

A belépéshez teljesíteni kell továbbá a határrendészeti és idegenrendészeti feltételeket. A Magyarországra belépett idénymunkásokat a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, ehhez kapcsolódóan a munkáltató az idénymunkás adatairól a belépés tervezett napját megelőzően három nappal köteles értesíteni a járványügyi hatóságot.

A beléptetés feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja. A Magyarországra történő belépést követő 14 napon keresztül mind a munkáltatónak, mind a dolgozónak be kell tartania a munkahelyi karanténra vonatkozó következő szabályokat:

  • az agrárágazatban dolgozót a beléptető határátkelőhelytől a munkáltatónak kell szervezett formában, csoportosan a szállás helyére szállítania, az egyéni utazás nem megengedett,
  • a szálláshely csak a munkavégzés céljából és csak csoportosan hagyható el,
  • az agrárágazatban dolgozó étkezéséről és ellátásáról a munkáltató gondoskodik,
  • ha az agrárágazatban dolgozó a munkahelyi karantén időtartama alatt bármilyen betegségre utaló tünetet tapasztal, köteles erről a munkáltatót azonnal tájékoztatni,
  • betegségre utaló tünetet észlelését követően az agrárágazatban dolgozó munkát nem végezhet, őt a munkáltató köteles elkülöníteni a többi agrárágazatban dolgozótól, és a munkáltató köteles egy órán belül telefonon tájékoztatni a járványügyi hatóságot.

A munkáltatónak figyelnie kell arra is, hogy a dolgozók Magyarország területéről való kiléptetését a tervezett kilépés előtt legalább 48 órával több helyen is előre be kell jelenteni. A munkáltatónak tájékoztatnia kell a belépésre igénybe vett határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget és a járványügyi hatóságot is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02