Agrárfinanszírozás nyelve: Miért a mezőgazdaság működik az egyik legalacsonyabb csődrátával?

Agrárfinanszírozás nyelve: Miért a mezőgazdaság működik az egyik legalacsonyabb csődrátával?

Takarék Agrár24
Ma Magyarországon elmondhatjuk, hogy a főbb nemzetgazdasági ágazatok közül a mezőgazdasági vállalkozásoknak van az egyik legjobb esélye a hosszú távú túlélésre, azaz itt tartozik a legalacsonyabbak közé az ágazati csődráta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem titok, hogy finanszírozóként rendszeresen értékeljük az egyes ágazatok helyzetét, kilátásait és a mezőgazdaságot a koronavírus-járvány időszakában sem tettük be a magas kockázatú ágazatok közé. Napi tapasztalataink alapján a gazdálkodótól mezőgazdasági gépet végrehajtás keretében visszavenni nem sokat láttunk, és ebben az elmúlt néhány hónapban sem volt változás. 

A fentieket a nemzetgazdasági statisztikák, így a Magyar Nemzeti Bank által rendszeresen közzétett Stabilitási Jelentés is megerősíti; más ágazatokkal összehasonlítva az ingatlanügyletek - vélhetően nem elsősorban a projekt jellegű beruházások -, továbbá a feldolgozóipari ágazatok közül a gépipar mutat a mezőgazdasághoz hasonlóan alacsony csődrátát.

Forrás: MNB Stabilitási Jelentés, 2020. május.

Ez nyilván nem véletlen, mi össze is gyűjtöttünk néhány tényezőt, ami véleményünk szerint magyarázhatja a jelenséget:

1. A legfontosabb és legértékesebb termelőeszköz a termőföld jellemzően legalább részben saját, illetve családi tulajdonban van, ezáltal a családi holding tényleges tőkeerőssége viszonylag magas, mindenesetre biztosan magasabb, mint amit a pénzügyi kimutatások jeleznek. 

2. Az agrárvállalkozások tulajdonosai tipikusan nem pénzügyi befektetők, hanem több évtizedes agrárszakmai, termelési tapasztalattal rendelkező gazdálkodók. Más ágazatokkal összehasonlítva a mezőgazdaságban viszonylag nehéz új szereplőként belépni, új vállalkozást indítani (nagyon magas a belépési korlát), így a szakma kevéssé hígul fel. Az ágazati szereplők nagy többségénél megvan a szükséges szakértelem, annak ellenére, hogy felsőfokú szakirányú végzettséggel egy töredékük rendelkezik csak.

3. Erős az elköteleződés, hiszen a család megélhetése a vállalkozástól függ. A megtérüléshez két tényező szükséges: fizetési képesség és fizetési hajlandóság - bármelyik hiányzik, a vállalkozás csődbe mehet, a finanszírozó elbukja a pénzét. Az elköteleződési tényezők lényege, hogy a vállalkozó lehetőleg minél kevésbé tudjon "elsétálni" a fizetési kötelezettség elől (pl. csődbe vinni a vállalkozást és indítani egy újat hasonló profillal) anélkül, hogy neki az személyes veszteséget is okozzon.

4. Az agrárvállalkozások jellemzően lépésenként építkeznek, más ágazatokhoz képest kevés a projektjellegű beruházás, ha van az is támogatások bevonásával valósulhat meg.

5. A jövedelmezőség a nemzetgazdasági ágazatokat tekintve a legmagasabbak között van, melynek elsődleges oka a bőkezű támogatási rendszer - elsősorban a szántóföldi, másrészt a tejágazatban. Ezért is esik pozitív banki megítélés alá az a gazdálkodó, akinek bár főtevékenysége valamely állattenyésztési ágazat (pl. sertéshízlalás), de emellett jelentős nagyságú mezőgazdasági területet művel.

6. A mezőgazdaságban más ágazatokhoz képest sokkal gyakoribb, hogy a vertikális integráció van egy kézben, amely kockázatmérséklő tényező és ennek előnyeit mindegyik csoporttag élvezi. Ez alatt azt értjük, hogyha csak az értéklánc egy elemét fedjük le (pl. sertést hízlalunk), akkor a hízósertés áringadozásainak kockázatát teljes egészében viseljük. Ellenben ha a takarmányt is megtermeljük, kocaneveléssel is foglalkozunk és fel is dolgozzuk a hízókat, akkor az egyes termelési fázisok piaci áringadozása csoporton belül marad, tehát esetünkben a hízlaláson elszenvedett veszteségeket ellensúlyozhatja a feldolgozás magasabb marzsa. 

7. A termékek iránti kereslet gazdasági ciklusoktól csak kismértékben függ. Élelmiszerre mindig szükség van, a termékpozícionálás azonban nagyon nem mindegy főként recessziós környezetben. Így előfordulhat, hogy egy prémiumnak szánt terméket középkategóriás árszinten kell értékesítenünk.

8. A földhaszonbérleti szerződések átszerződtetése más vállalkozásba bár megoldható, de nem mindig akadálymentes, ami a meglévő vállalkozások működésének fenntartására nagyon erős ösztönzőt jelent.

9. A végső "szponzorok", a családi holdinghoz tartozó magánszemély földtulajdonosok vagyoni helyzete stabil, rendelkeznek a szükséges tartalékokkal, megtakarításokkal, így szükség esetén egy-egy gyengébb év veszteségeit fedezni tudják.

Problémák természetesen mindezek ellenére is előfordulhatnak, amelyeknek két fő okát látjuk:
az egyik a túlfeszített beruházási aktivitás, főként amikor újabb és újabb támogatásokat sikerül elnyerni - nem ritkán a meglévőhöz képest teljesen új tevékenységi körben. A másik tipikus hiba, hogy a forgó finanszírozás kimarad a tervezésből, a likviditási nehézségek pedig kényszerpályára terelik a vállalkozást, ahonnan már nem tud visszafordulni. 

Írta: Fazakas Péter, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58