Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 2. rész: a következő lépcsőfok az előzőre épül

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 2. rész: a következő lépcsőfok az előzőre épül

Takarék Agrár24
Alapvetés, hogy az üzemnek a felfutási időszak után nyereségessé kell válnia. Az elképzelés, hogy értékláncbővító beruházásként egy húsüzem létesítésébe is bele kéne fogni a cikkben bemutatott családi holding tulajdonosának fejében 8 évig érlelődött. A döntés gondosan elő lett készítve - a megkezdését kétszer elhalasztották és a technológiát is többször áttervezték. Az idő igazolta, hogy ez az érési folyamat szükséges volt. A tulajdonos ugyanis így vált teljesen elkötelezetté a projekt iránt, ez pedig elsődleges fontosságú a finanszírozó szempontjából is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezt a családi mezőgazdasági holdinggal rendelkező ügyfelet korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk, áttekintve több mint 20 éves fejlődését. A beruházás megkezdése előtt is már évi 1 milliárd forint árbevételt és közel 80 millió forint üzemi eredményt sikerült elérniük alacsony eladósodás mellett, ami biztos alapot nyújtott a legújabb beruházásukhoz is. A döntés gondosan elő lett készítve - a megkezdését kétszer elhalasztották és a technológiát is többször áttervezték, az idő pedig igazolta, hogy ez az érési folyamat szükséges volt. A tulajdonos ugyanis így vált teljesen elkötelezetté a projekt iránt, ez pedig elsődleges fontosságú a finanszírozó szempontjából is.

A tervezett legújabb beruházás egy kiskapacitású, de korszerű vágóhely és termékspecifikus húsfeldolgozó üzem létesítése volt. Az ügyletből eredő hitellel együtt a cégcsoport éves adósságszolgálata a már meglévő, csoportszintű üzemi eredményből is kigazdálkodható (50% támogatást kaptak a beruházáshoz).

Tulajdonosi oldalról két elvárás van az üzemmel kapcsolatban: (1.) növekedjen a családi holding értéklánca és (2.) idővel nyereséges legyen önállóan is az új tevékenység. (Ezek egyben a bank elvárásai is.) Az előállítandó termékcsoportok: (1.) bontott húsrészek, szuvidált, csomagolt és hűtött-fagyasztott, (2.) különböző ízesítésű kolbász, vastagkolbász és szalámi, (3.) ízesített sonkák.

Nézzük meg, hogy az első elvárás, az értéklánc növekedése teljesül-e. A válasz egyértelmű igen: a sertéseket nem értékesítik a vágóhídnak és nem vásárolják vissza az éttermükhez szükséges részeket, hanem azokat már a saját üzemük vágja le dolgozza fel. A vágóhídi termékek legalább 40 %-a tehát a gastro üzletágukba, azaz az (egyik) értékesítési végpontba épül be, a többi pedig külső éttermek, nagykereskedők, kereskedelmi láncokba irányul. Ez utóbbira részletes piacelemzés készült és elkezdődött a kapcsolatépítés is. A táblázatban a teljes csoportra összefoglalva megtalálható az értékesítési lánc:

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum saját szerk.

Nézzük, hogy milyen a húsüzem megtérülése, nyereséges tud-e lenni? A válasz itt is igen.

Az ügyfélterv szerint a vágóhíd első két teljes éve veszteséges, a harmadik évre viszont már 30 M Ft nyereséget terveztek 60 %-os kapacitáskihasználtság mellett. A banki számításoknál egy konzervatív megközelítést alkalmaztunk, ami alapján szintén megtérül a beruházás, csak hosszabb idő alatt: az első két évre szintén veszteséggel, a harmadik évben 50 %-os kapacitáskihasználtság mellett 25 M Ft nyereséggel.

 

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum saját szerk.

Így végül a beruházás elindult, a kivitelezés a tervek szerint halad és hamarosan várható az átadás is. A második generáció nagyobb, szélesebb vertikumot vesz át, a gyártótevékenységgel minőségi szintet is lépnek, szakmai elismertségük növekszik. Ezek a szempontok egy banki tervben nem mindig számszerűsíthetők, de azt jól tudjuk, hogy a megtérülést mindegyik erősíti.

Írták: Bezerédi Gábor - Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?