Pécsi kutató-fejlesztő céggel kötött együttműködési megállapodást a NAIK

Pécsi kutató-fejlesztő céggel kötött együttműködési megállapodást a NAIK

agrarszektor.hu
Partnerségi megállapodás aláírására került sor a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet és Soft Flow Kft. között, tudhattuk meg az Intézet közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (NAIK MBK), a régió tudásipari központjaként, kutatásra-fejlesztésre, innovációra, továbbá oktatásra és az eredmények hasznosítására fókuszál. Az Intézet feladata olyan eredmények elérése és szolgáltatások biztosítása a növény-, állat- és mikrobiális biotechnológia területén, melyek a fenntartható fejlődés, a minőség és a fogyasztó-orientált élelmiszertermelés igényeinek figyelembevételével, hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez és ezáltal értékteremtő szereplője a magyar társadalomnak.

A pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a nemzetközi cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata. Az elmúlt 20 év során a Soft Flow innovatív kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, és a reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. Soft Flow Kft. már több mint 70 főt foglalkoztat, melynek több mint 90%-a diplomás és több mint 20%-a PhD-val rendelkező kutató, nemzetközi szinten is kiváló szakemberek.

Közel 15 évnyi sikeres tudományos együttműködést követően SF és NAIK-MBK most úgy határoztak, hogy magasszintű stratégiai együttműködést kötnek, mely keretszerződés formájában kezeli és teszi kölcsönösen előnyössé a kapcsolódási pontokat a mezőgazdasági fókuszú kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás területén. A megállapodás időszerűségét mutatja, hogy az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni elvárások a tekintetben, hogy ipari együttműködéseket alakítsanak ki, a meglévő kollaborációikat hatékonyabbá tegyék. A létrejött keretmegállapodás célja, hogy növelje a Felek közötti együttműködés alapjául szolgáló tevékenységek számát, intenzitását és átláthatóságát, valamint, hogy gyorsítsa a döntéshozatalt.

Dr. Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezetője és Dr. Posta Katalin Andrea, a NAIK-MBK intézetigazgatója (Fotó: NAIK-MBK)

A fentiek érdekében a partnerek közösen jelölték ki a K+F+I fókuszterületeket (élelmiszeripar és mezőgazdaság, élelmiszerbiztonság), melyeken közös kutatómunkát terveznek a jövőben. Az együttműködés keretében az ipar és az egyetemi partner oldalán megfogalmazódott problémák megválaszolására indulnak közös alap- és alkalmazott kutatási aktivitások, az egyetemi és céges know-how integrálásával, szükség esetén a Soft Flow és az NAIK-MBK infrastruktúrájának bevonásával.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter 2018 februárjában tett bejelentését követően a Soft Flow Kft. kutatási és fejlesztési központ kialakítását kezdte meg Pécsett. A cég számára a beruházás legfontosabb része nem az építkezés, hanem a több mint 80, elsősorban kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, magasan iskolázott munkatárs Pécsre vonzása, és az alkalmazott biotechnológiai kiválósági központ megteremtése. A folyamat részeként szükségessé válhat új módszerek bevezetése, a partnerek megismertetése, oktatása naprakész módszerekkel.

A tervek szerint a partnerek közösen keresnek hazai és nemzetközi pályázati forrásokat a kollaboratív tudományos tevékenységük finanszírozásához, fenntartásához. A közös kutatómunka a közeljövőben olyan közös publikációkat, szabadalmakat fog eredményezni, melyek hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság és ipar versenyképességének növeléséhez.

(A cikkben felhasznált képek a NAIK-MBK tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58