Csányi Attila: nem a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb problémát 2020-ban

Csányi Attila: nem a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb problémát 2020-ban

agrarszektor.hu
Nem okozott komolyabb problémát a koronavírus-járvány a Bonafarm Csoport életében, a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis azonban negatívan hatottak a cégcsoport eredményességére - mondta Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az állatjárványok leginkább a jelentős kacsamennyiség kiesésében, valamint a mohácsi vágóhíd működésében éreztették hatásukat, ahol a sertéspestis komoly veszteségeket idézett elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly kategória átrendeződés figyelhető meg az élelmiszereknél, jól látszik például, hogy az úgynevezett impulz, valamint a HORECA szektorban fogyasztott termékek vásárlása jelentősen csökkent, és megfigyelhető, hogy a feldolgozott készítményeknél sokkal nagyobb a sertésarány, mint a baromfi, ami logikus, hiszen a száraz árukban a baromfitermékek kevésbé vannak jelen - tájékoztatott Csányi Attila az Agrárszektor 2020 Konferencián. A tendenciák, illetve a járványok hatása a Bonafarm Csoport idei működését is meghatározták. A madárinfluenza leginkább a kacsa esetén okozott problémákat, jelentős mennyiség kiesést indukált, amivel rengeteget vesztett a cégcsoport, az afrikai sertéspestis pedig a mohácsi vágóhíd működésének és eredményének nem kedvezett. A szakember kiemelte, a koronavírus-járvány ugyanakkor összességében se jót, se rosszat nem okozott a Bonafarm Csoportnak, és még az állatjárványok ellenére is nagyjából sikerült a terv körül maradniuk 2020-ban. Ez részben annak köszönhető, hogy a cég a húskészítmények és a baromfitermékek piacán is jelen van, és habár volt kieső mennyiség bőven, a friss fogyasztási cikkek ezeket a volumeneket kárpótolták.

A csoporthoz köthető vállalkozások közül az MCS Zrt. volt a legnehezebb helyzetben olyan értelemben, hogy a társaság jelentős veszteségeket szenvedett el az elmúlt években. Csányi Attila azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e stabilizálni a működést, és milyen eredményre lehet számítani az idén a cégnél, elmondta, 

az év elején nagyon jó eredményekkel kezdtünk, aztán április környékén ez elkezdett elromalni, és a sertéspestis után úgymond végleg beütött a krach. Mostanra hálistennek a húsárak kicsit később követték a sertés jegyzésár esést, így EBITDA szinten egy olyan nulla közeli szintet tervezünk évösszesen elérni, ami nagy javulás tavalyhoz képest.  

A szakember hozzátette, a korábbi veszteségekhez képest most már kezd megtérülni a beruházás, ugyanakkor ilyen alapanyag volatilitásnál nehéz bármit is mondani. 

Az biztos, hogy a cég javul, és az is biztos, hogy a piac ingadozik.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?