Hivatalos: létrejött a gödöllői központú, óriás agráregyetem

Hivatalos: létrejött a gödöllői központú, óriás agráregyetem

MTI
Létrejött az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Gödöllőn, hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábban Szent István Egyetem néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete is. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.

Ma olyan dolgot ünneplünk, amit régóta meg kellett volna tenni

 - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új egyetem alapító szenátusi ülése után. Hozzáfűzte: minden feltétel adott arra, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé. Palkovics László szerint az alapítványi fenntartói forma szabadabb és egyszerűbb működését tesz lehetővé az egyetem számára. Kitért arra is: a magyar kormány 1500 milliárd forintot fordít az egyetemekre abból az összesen 6000 ezer milliárd forintból, amelyet Magyarország a Európai Unió helyreállítási alapjából kap.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: ahhoz, hogy a magyar gazdák versenyképesek legyenek, először a magyar agrároktatásnak kell versenyképesnek lennie. Kutató, oktató és gyakorló egyetemre van szükség, amely segít vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát a fiatalok számára. Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, mindig szükség lesz rá, ezt megmutatta a koronavírus-válság is - tette hozzá Nagy István. Kitért arra is: a következő hét évben 4265 milliárd forintot fog fordítani Magyarország európai uniós és hazai forrásokból a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

Palkovics László, Gyuricza Csaba, Csányi Sándor, Nagy István (Forrás: MTI/Kovács Tamás)

A MATE megbízott rektora, Gyuricza Csaba elmondta: az új egyetem 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését, ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre. A korábbi, karokra alapozott egyetemi struktúra megszűnik, helyette 21, campusokon átnyúló egyetemi szakmai intézet jön létre. A cél az, hogy a MATE a világ és Európa egyik vezető agrárfókuszú egyetemévé váljon - fűzte hozzá. A MATE zöld jövő építésébe kezd - emelte ki a megbízott rektor, aki szerint a jövőt az fogja megnyerni, aki a legkisebb energia felhasználásával, kis területen termelve tud sok embert ellátni jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel. Megjegyezte azt is: büszkék arra, hogy a MATE megalakulása körül "nem volt cirkusz", sem "önmegvalósító performanszok".

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke, Csányi Sándor a sajtótájékoztatón elmondta: az átalakulás példaszerűen elő volt készítve, a több mint két évig tartó folyamatban nemzetközi példákat tartottak szem előtt, a koncepció kidolgozásában több mint 100 egyetemi dolgozó vett részt. A szenátus egyhangúlag támogatta az egyetem megalakulását. Az új egyetemen minőségi munkát várnak el, figyelni fogják a hallgatók, az őket alkalmazó vállalkozások, valamint a nemzetközi visszajelzéseket is - tette hozzá.

Csányi Sándor kitért arra is, hogy a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaságban 86 százalékos tulajdoni hányadot kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Gödöllő 14 százalékos tulajdonhányada mellett. Együtt fognak dolgozni a várossal a kastély fejlesztésén és bízik benne, hogy meglesznek a források a kastély két oldalsó szárnyának felújításához, korszerűsítéséhez.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29