Robbanásszerű fejlődés jöhet a magyar agráriumban a következő években

Robbanásszerű fejlődés jöhet a magyar agráriumban a következő években

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt 2021-ben megváltozott időpontban, március 3-6. között és online rendezik meg a 39. AGROmashEXPO-t. A korábbi évektől eltérően idén a teljes kiállítás a virtuális térben fog zajlani, ehhez igazodva Nagy István agrárminiszter is videóüzenetben nyitotta meg a rendezvényt. A tárcavezető értékelte a magyar agrárium tavalyi évét, és kifejtette, mire számíthat az ágazat a következő időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István nyitóbeszédében megköszönte a gazdák helytállását, a magyar családok türelmét és a lakosság fegyelmezettségét. Az agrárminiszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetén is zavartalan a termelés és az élelmiszerellátás az országban.

Nagy István kiemelte, hogy beruházási kedv a pandémia ellenére is élénkülni látszik, folytatódnak a beruházások a magyar agráriumban. Mint mondta, a mezőgazdasági beruházások értéke 2020 első három negyedévében elérte a 351 milliárd forintot, 6,5%-kal haladva meg az előző év azonos időszakának szintjét. Ebben az időszakban a magyar gazdák csaknem 140 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ami éves szinten 3%-os növekedést jelent.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy az ágazat korszerűsítését nagyban segítette, hogy az uniós és a magyar agrártámogatások mértéke 2010 óta másfélszeresére emelkedett, tavaly mintegy 886 milliárd forintot tett ki. A Közös Agrárpolitika költségvetési ciklusának végén fontos kiemelni, hogy nagy mértékben segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseit a több mint 1466 milliárd forint értékben támogatásokat nyújtó Vidékfejlesztési Program, amelynek keretén belül a benyújtott majdnem 300 ezer kérelemből 220 ezret már meg is tudtak támogatni ezekből a forrásokból - mondta Nagy István.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a támogatások mellett a hitelekhez nyújtott támogatásokkal is segítik a hazai beruházásokat. A 100 milliárd forint hitelkerettel két éve meghirdetett, széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó 80%-os mértékű kamattámogatási programot meghosszabbították 2021. június 30-ig. Nagy István elmondta, hogy a Széchenyi Kártya Program részeként működő Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció elérhetővé vált a kis- és közepes agrárvállalkozások számára is. Ebből többek között szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagépek beszerzése, de öntözési beruházások is finanszírozhatóak.

A magyar mezőgazdaság értéke 2020-ban meghaladta a 2950 milliárd forintot, ez 4,1%-os növekedést jelent, ami a negyedik legjobb volt ez Európai Unióban. 2020 első 11 hónapjában a magyar nemzetgazdaság külkereskedelmi többlete 5,4 milliárd euró volt, ebből 3 milliárd eurónyi érték származott az agrártermékek külkereskedelméből

- mondta el Nagy István.

A magyar agrárium előtt óriási lehetőségek nyíltak meg azáltal, hogy 2021-től a kormány 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós források mellé a korábbi évek 17,5%-a helyett. A Vidékfejlesztési Program korábbi forráskeretéhez képest a 2021-2027 közötti iszőszakban háromszor annyit, 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidékre, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére a KAP vidékfejlesztési forrásain keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02