Figyelmeztetés érkezett az adóbevallásról: ez minden magyar őstermelőt érint

Figyelmeztetés érkezett az adóbevallásról: ez minden magyar őstermelőt érint

agrarszektor.hu
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített, várhatóan március 15-én elérhetővé váló SZJA-bevallási tervezeteket mintegy 250 ezer magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. A koronavírus miatt sok külföldön dolgozó magyarnak és Magyarországon dolgozó külföldinek is megváltozhat az adózási illetősége, ami szintén jelentősen módosíthatja tervezetben szereplő összegeket - derült ki a Moore Hungary közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az SZJA-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak. Egyre jelentősebb azok tábora is, akik - részben az elmúlt évek technológiai lehetőségeinek kihasználása révén - külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek. Nekik szintén ki kell egészíteniük a megajánlott adóbevallási tervezetet.

Fenti magánszemélyek köre összességében körülbelül negyedmillióra tehető, ők azok, akiknek a rendelkezésre álló határidőn belül, legkésőbb május 20-ig pótolniuk kell a szükséges adatokat

- hívta fel a figyelmet Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere.

A koronavírus-járvány miatt sokaknak változhatott az adóügyi illetékessége is

A koronavírus miatt azonban most további magánszemélyeknek is számolniuk kell a szokásostól eltérő adókövetkezményekkel. A korlátozások miatt sok külföldön dolgozó magyar, illetve Magyarországon dolgozó külföldi magánszemély otthonról, a munkáltató országától eltérő országban végzett tavaly munkát a karanténintézkedések bevezetését követően. Amennyiben pedig emiatt a külföldön végzett munka 183 napnál rövidebb időszakra korlátozódott, az adóztatási jog visszakerülhet az adóügyi illetőség országába. Egy példával élve: ha az Ausztriában, vagy Szlovákiában munkaviszonyban álló személy a tevékenységét a járványidőszak során többségében magyar otthonában, home office-ban végezte, 2020-as jövedelemadóját is Magyarországon kell megfizetnie.

A kiküldetésben dolgozó munkavállalók esetében is előfordulhat, hogy a lezárások miatt a tervezett időszaktól eltérő ideig kellett a munkáltató országán kívül dolgozni. Az ilyen tevékenységet folytató cégeknek mindenképpen javasolt felülvizsgálni az érintett munkavállalók tavalyi magyarországi adókötelezettségét

- tette hozzá Kocziha Andrea.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02