Itt vannak a számok: ennyit költenek mezőgazdasági biztosításra a magyar gazdák

Itt vannak a számok: ennyit költenek mezőgazdasági biztosításra a magyar gazdák

MTI
Magyarországon a gazdálkodók 16 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítóknak 2020-ban, 16,7 százalékkal többet az előző évinél, az állatbiztosítási ágazat díjbevétele 646 millió forintot ért el, 19,5 százalékkal nőtt a 2019-eshez képest - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet mezőgazdasági biztosításokról készült kiadványából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kárkifizetés a növénybiztosításoknál 6,6 milliárd forintot, az állatbiztosítási ágazatnál 159 millió forintot tett ki.
A vagyon- és felelősségbiztosítások díjelőírása 1,8 milliárd forint, a kárfizetése 605 millió forint volt tavaly. A befizetett növénybiztosítási díjból 13,1 milliárd forint után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A díjtámogatott agrár biztosítási rendszer 2020-ban már kilencedik éve működött, ennek keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. Az összegzés szerint a konstrukció népszerűsége egyre nő, különösen közrejátszott ebben, hogy 7 milliárd forintra emelkedett a támogatási keretösszeg, ezt 2021-től 11 milliárdra emelték fel. Az agrárbiztosítások piacának alakulásában jelentős szerepet játszik az igényelhető állami támogatás, mivel a termelők inkább a díjtámogatott konstrukciót választják.

A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetén jég-, tűz- és viharkárra kötöttek a legtöbben biztosítást.
Az állatbiztosítások esetén 2020-ban továbbra is az elemi károkra kötöttek leginkább biztosítást a gazdálkodók, így 337 millió forint folyt be, amelyből 26 millió forint került vissza a termelőkhöz kárfizetésként.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?