Megtudtuk: izraeli technológiák segíthetik az öntözésfejlesztést Magyarországon

Megtudtuk: izraeli technológiák segíthetik az öntözésfejlesztést Magyarországon

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke megbeszélést folytatott Yacov Hadas-Handelsmannal, Izrael budapesti nagykövetével, 2021. június 23-án. Mint az egyeztetésen elhangzott, a klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet. Ugyanis bár Izrael területének jelentős része sivatagjellegű, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a leghatékonyabb öntözési és vízgazdálkodási technológiákat hívta életre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Izraelben a mezőgazdasági modell magas színvonalú tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások - így a talaj és a víz - takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a mezőgazdasági termelés, ami hazánk számára is példamutató.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehetne a mezőgazdasági feltételeket - és ezzel együtt a hozamokat és a minőséget - a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel. A mezőgazdasági tudásmegosztás szintén kulcsfontosságú, ebben a kamara - érezve annak fontosságát - komoly szerepet vállal.

Győrffy Balázs és Yacov Hadas-Handelsman (Forrás: NAK)

A vízgazdálkodási, korszerű termelési rendszerek megismertetése érdekében Izrael budapesti nagykövetsége és a NAK online konferenciát szervez, melynek időpontja 2021. július 19. Az esemény a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszál, egyebek közt a smart-farmingra, az innovatív technológiákra, a vízgazdálkodásra és a dróntechnológiákra.

Izraelbe élelmiszert exportálni - a vallási előírások miatt - nehézkes, ugyanakkor ezen akadályok leküzdésében a NAK is segíti tagjait. A kamara egy kiadványt is készített a kóser tanúsítású termékek előállítása és értékesítése kapcsán, a gyakorlati oldalra fókuszálva, hogy az használható legyen a vállalkozások mindennapi tevékenységekor. A kóser minősítésű termékek gyártásának képessége ugyanis a hazai cégeknek is versenyelőnyt jelenthet, a későbbiekben erről részletesebben is egyeztetnek a felek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?