Nagy lehetőség előtt a magyar vadgazdálkodás: ez lendítheti fel az ágazatot

Nagy lehetőség előtt a magyar vadgazdálkodás: ez lendítheti fel az ágazatot

MTI
Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás - mondta a vadászati és természeti világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos szombaton Pörbölyön, a Gemenc Zrt. családi napjának megnyitóján. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban, az Egy a természettel című világkiállítás előzetes vidéki rendezvényén Kovács Zoltán hozzátette: az egy hét múlva nyíló világkiállításon 75 ezer négyzetméteren tárják a közönség elé azt, amit szeretne megmutatni Magyarország a világnak a fenntartható vadgazdálkodásról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Arra ösztönöznek mindenkit, hogy látogasson el Budapestre, és vegyen részt a vidéki rendezvényeken. Megjegyezte, hogy egy hét alatt húszezer diák jelezte részvételét a kiállításon. Beszélt arról is, hogy az elmúlt két és fél évben, illetve a remények szerint a következő években egyre-másra tudják bemutatni azokat a "gyöngyszemeket", amelyek a magyar társadalom javát is szolgálva emléket állítanak vadgazdálkodóknak, vadászattal, vadászati művészettel foglalkozóknak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Megemlítette, hogy pénteken a Somogy megyei Lábodon a vadászati témákat megjelenítő festő, grafikus, báró Schell József emlékére avattak parkot és kiállító teret. Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a társaság cégfilozófiája, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulásait, védett növény és állatfajait fenntartsa, és megőrizze a következő generációk számára úgy, hogy mindez az eredményes gazdálkodás mellett a nemzet javát szolgálja. Úgy fogalmazott, örülnek annak, hogy a családi nappal a világkiállítás vidéki programjaként a "vadgazdálkodás összetett feladatára" és a világkiállítására egyaránt ráirányíthatják a figyelmet.

Megjegyezte: a gemenci gímszarvas legendás, a múlt században három világra szóló trófeát adott a térség, legutóbb 1986-ban lett gemenci trófea a világranglista első helyezettje, és az még ma is a lista harmadik helyén áll - mondta.
Vedelek Norbert (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun megye közgyűlés alelnöke többek között hangsúlyozta, hogy közösen kell óvni az épített és a természeti környezetet. A gemenci erdőgazdaság a családi napon csaknem húsz programmal várja az érdeklődőket; többek közt megtekinthető az 1896-os millenniumi kiállításon is felállított és Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető, historizáló stílusú vadászkastély, benne a gemenci gímszarvast bemutató interaktív kiállítás, valamint egy természetfotó-tárlat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02