Megszólalt Bige László: kritikus a helyzet a műtrágyapiacon, azonnal lépni kell

Megszólalt Bige László: kritikus a helyzet a műtrágyapiacon, azonnal lépni kell

agrarszektor.hu
A drámai mértékben emelkedő földgázárak alaposan felkavarták a műtrágya piacát, hiszen a mezőgazdasági termelés legfontosabb inputanyagához nagy mennyiségben használnak földgázt. Ezt a drágulást látva, a nagy európai műtrágyagyártók sorra csökkentik termelésüket, nemritkán pedig ideiglenesen fel is hagytak már a gyártással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója kifejtette: a költségek növekedésén túl, sokkal nagyobb problémát okozhat a tavalyi szinttől elmaradó tápanyag utánpótlás. Emiatt a napjainkban elvárt, hektáronkénti 8-9 tonnás búza- és 10-12 tonna feletti kukoricahozamok elérhetetlenek lesznek. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a nitrogén utánpótlás csak egy bizonyos szint után válik hatékonnyá, nem beszélve arról, hogy a könnyen felvehető tápanyagok jelenlétében a növények sokkal hatékonyabban hasznosítják a talaj vízkészletét, mintha "éheznének". A szakemberek már látják a problémát, de egyelőre kevesen adnak hangot aggodalmuknak  

- olvasható a közleményben. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bige László szerint két szinten is foglalkozni kell a témával: az egyik az azonnali ellátásbiztonság megoldása, a második szint az egyre kedvezőtlenebbé váló beruházási környezet. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetre az Európán kívülről érkező műtrágya import sem megoldás, a termék rendkívüli szezonalitása és a növekvő logisztikai kihívások miatt. Az európai import az árakat sem tudja kordában tartani egy erősen keresleti piacon, hiszen az európai árakat a legmagasabb költségű európai gyártó fogja meghatározni, ezzel maximalizálva az Európán kívüli gyártók árrését. A Nitrogénművek kedvező költségszinttel, jól diverzifikált piacokkal és ideális termék portfolióval rendelkezik, de a jelenlegi gázár óvatosságra készteti a cég vezetőit. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02