Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: meglepő részletek láttak napvilágot

Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: meglepő részletek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Közel öt hónapja nem fizette ki a Bige csoport azt a gigabírságot, amit még 2021 október végén szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Nitrogénművekre. Bige László érdekeltségébe tartozó társaság fellebbezést nyújtott be, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította az azonnali jogvédelem iránti kérelmét, ezzel kapcsolatban a Kúria március 21-ig hoz döntést. Ez az utolsó határidő, ameddig a cégcsoportnak ki kell fizetnie a sokmilliárdos büntetést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március 21-ig hoz döntést a Kúria a Nitrogénművek csoport fellebbezése tárgyában, amelyet a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó társaság azért nyújtott a hazai legfőbb bírósági fórumhoz, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította az azonnali jogvédelem iránti kérelmét, amelyet a (GVH) által kirótt 11 milliárd forintos bírság végrehajtásának megakadályozására terjesztett be - írja a Világgazdaság. Mint ismeretes, a rekordösszegű büntetést a versenyhivatal még október 22-én szabta ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és vállalkozáscsoportjára. Harminc nap állt rendelkezésre a büntetés kiegyenlítésére, az összesen hat érintett Bige-vállalkozás azonban november végén keresetet nyújtott be a határozattal szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz. Ezt a beadványt azonban az eljáró Fővárosi Törvényszék december 21-én elutasította, és kimondta, hogy a Nitrogénművek csoportnak át kell utalnia a műtrágyakartellben rá kiszabott 11 milliárdos bírságot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Ugyanakkor  a vállalkozások ezt a végzést is megtámadták, és az idén január 5-én fellebbezést terjesztettek elő. Ebben már a Kúria volt az illetékes, amely a felterjesztéstől számított harmincnapos határidőn belül hozza meg a végső döntést. Február elejéig azonban meg sem kapta a fellebbezést a Kúria, így döntést sem tudott hozni, a dokumentumot ugynais a Fővárosi Törvényszékhez címezték, és több mint negyven nappal később, február 17-én érkezett csak meg a Kúriához, így a harmincnapos határidő csak innentől számítva. Tehát ha több fordulat nem áll be az ügyben, éppen öt hónapba telik majd, míg véglegesen eldől, fizet-e a Nitrogénművek vagy sem. A GVH közlése szerint a cégek mindeddig nem utalták át a versenyfelügyeleti bírságot, és mivel még nem született döntés a Kúrián a Nitrogénművek fellebbezésével kapcsolatban, addig a cégcsoportnak nem is kell a büntetést befizetnie.

Címlapkép forrása: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58