Az uniós csatlakozás óta nem történt ilyen a magyar agráriumban

Az uniós csatlakozás óta nem történt ilyen a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Programról és azon belül a precíziós géppályázat tapasztalatairól tartott előadást Viski József az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közgyűlésén, Gödöllőn. Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a helyettes államtitkár az eseményen felidézte, hogy a kormány 80 százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozást a korábbi 17 százalékról, amelynek köszönhetően a Vidékfejlesztési Program pénzügyi kerete jelentősen megnőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2007-2013-as időszakban 1550, 2014-2020-ban 1400, a 2021-2022-es időszakban 1500 milliárd forint, összességében 2027-ig 4265 milliárd forint jut vidékfejlesztésre - mondta Viski József. Hozzátette: a beruházási pályázatokra 1600 milliárd forintnyi igény érkezett be, amely 500 milliárddal több a meghirdetettnél, ezért megemelte a tárca az egyes pályázatok keretösszegeit. Viski József szavai szerint a Vidékfejlesztési Program 2014-2022-es időszakában összesen bő 2900 milliárd forint áll rendelkezésre. Közel 300 ezer támogatott kérelem van az elmúlt 8 évben a Vidékfejlesztési Programban, eddig 2865 milliárd forintnyi forrásra tettek már kötelezettségvállalást, lényegében a program keretösszege elfogyott.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kifizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy 200 milliárd forint híján a 2014-20-as forrásokat ki is fizették a kedvezményezetteknek. A helyettes államtitkár szerint vannak közel 100 százalékban elbírált támogatási konstrukciók, a később benyújtott tavaly év végi és idei benyújtású pályázatok esetén pedig legkésőbb ősszel születnek meg a támogatói döntések.

Az átmeneti források biztosították számunkra, hogy nagy összegű pályázatokat tudtunk kiírni, emeltük a keretösszeget és az adható maximális támogatás összegét is  

- tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az átmeneti források helyzetével, illetve a társfinanszírozás emelésével kapcsolatban kifejtette, hogy több mint 1000 milliárd forintnyi beruházási támogatás és 450 milliárd forintnyi agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodást segítő támogatás kihelyezésre történt meg a piacra az elmúlt hetekben. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ilyen mértékű támogatással az uniós csatlakozás óta nem tudtak szolgálni a magyar gazdáknak. A kihívásokkal kapcsolatban felidézte, hogy tavaly és idén az Agrárminisztérium segítséget nyújt a megvalósítási határidők meghosszabbításával, illetve az építőipari árak emelkedéséből adódó többletköltségek kompenzálásával. A precíziós gazdálkodás területén a 100 milliárd forintos géptámogatási keretösszeget közel a duplájára kellett emelni, mert közel háromezer támogatási kérelem érkezett be. Ezek közül több mint 2200-ról született támogató jellegű döntés és az 1 százalékot sem éri el az elutasítottak száma. A Vidékfejlesztési Programban 2023 és 2027 között 2800 milliárd forint fog rendelkezésre fog állni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?