Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez minden magyart érint

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez minden magyart érint

agrarszektor.hu
A rendhagyó módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez a lakosság üzemanyag-ellátásának biztosítása érdekében. A miniszter emellett azt is bejelentette, hogy meg fog változni azoknak a köre, akik olcsóbban tankolhatnak. A mai naptól a 480 forintos üzemanyagár csak a magántulajdonú gépjárművek, taxik és mezőgazdasági erőgépek számára lesz elérhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mol vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai finomítót. A Mol egyszer már elnapolta ezt a lépést, ám a karbantartás tovább már nem halasztható. A rendhagyó módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a magyar felhasználás 100%-át adó finomító tehát leállt, aminek a hossza nehezen becsülhető meg. Az ország üzemanyag-ellátásának két útja van: az import és a stratégiai készletek elővétele.

A készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudunk felszabadítani, amit vissza tudunk pótolni. A készlet egynegyedét feloldjuk, ez a Mol készleteivel együtt a hazai igények egy részének kielégítésére elegendő. A többit importból kell fedezni

- jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormány emellett úgy döntött, hogy a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre tartják fent. Mindenki másnak piaci árat kell fizetnie az üzemanyagért, vagyis az új intézkedés már a vállalatokat is kizárja a kedvezményezettek köréből.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az üzemanyagra vonatkozó új szabályok szombat délben lépnek életbe. Szerinte képesek lesznek fenntartani a 480 forintos üzemanyagárakat a lakosságnak. A cél az, hogy minél hosszabb ideig fennmaradjon - szögezte le a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy az országban egyre nagyobb problémát okozó aszályhelyzet miatt a napokban Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakított a kormány. Az operatív törzs által hozott intézkedésekről a következő nap során Nagy István agrárminiszter fog beszámolni.

FRISSÍTÉS: A Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet a benzinárstoppal kapcsolatban meghozott intézkedésekről. Ennek értelmében az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Továbbá a meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű redszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről. Vagyis a hatósági áras tankolás esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője - vagy annak képviselője - jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  adatokat rögzíti, úgy azokat a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából - olvasható a rendeletben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?