Itt a nagy bejelentés: újabb segítséget kapnak a gazdák a szárazság miatt

Itt a nagy bejelentés: újabb segítséget kapnak a gazdák a szárazság miatt

agrarszektor.hu
2022 szeptemberétől a 2023-as év végéig hitelmoratóriumot rendel el a kormány a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel. Mint kiderült, a mezőgazdasági vállalkozásokat érintő hitelmoratórium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs öt pontból álló intézkedéscsomagjának egyik eleme, amely az aszálykár hatásait igyekszik enyhíteni - olvasható a Magyar Hírlap oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Molnár Dániel makroközgazdász a portálnak elmondta, hogy a többi intézkedés egyrészt adminisztratív tehercsökkentést tartalmaz, illetve pénzügyi támogatást az állattartóknak, valamint az állami öntözőművek energiaköltségeinek fedezésére. A száraz időjárás Európa jelentős részét érinti, míg Magyarországon elsősorban az Alföldet, de a Nyugat-Dunántúlon is a korábbi években megszokottnál kevesebb csapadék hullott az elmúlt hónapokban.

A szakember hangsúlyozta: az aszály visszaveti a termést, amely a jelenlegi háborús környezetben, amikor az ukrán export kiesése miatt eleve hiány van a piacokon több mezőgazdasági termékből, rendkívül kedvezőtlen helyzetet teremt. A terméshozam visszaesése pedig a mezőgazdasági vállalatok jövedelmezőségét rontja. A makroközgazdász beszélt arról is, hogy a hitellel rendelkező vállalkozások esetében ez jelentős probléma lehet, ők jellemzően azért vettek fel beruházási hitelt, hogy majd a fejlesztések révén elért magasabb jövedelemből vissza tudják azt fizetni.

Alacsonyabb jövedelmezőség mellett a törlesztés megnehezülhet, így pont azok a vállalkozások kerülhetnek csődveszélybe, amelyek a fejlesztéseik révén magasabb hatékonyságot lennének képesek elérni. A forgóeszközhitelek ellenben az alacsony tőkeellátottságot hivatottak orvosolni, amely a mezőgazdaságban a kiadások és bevételek időben eltérő teljesülése miatt okoz nehézséget - magyarázta Molnár Dániel.

A szakember többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelmoratórium mindkét hiteltípus esetében úgy segíti a vállalatokat, hogy elhalaszthatják a törlesztést, biztosítva ezzel a működésüket, amíg a jövedelmezőségük helyre nem áll. Fontos azonban, hogy csak azok a vállalatok vegyék igénybe a moratóriumot, amelyek ténylegesen rászorulnak, különben a törlesztési időszak meghosszabbodásával kell szembenézniük - tette hozzá. Emellett Molnár Dániel szerint ki kell emelni, hogy a hitelmoratórium csak rövid távú megoldásként funkcionálhat, hosszabb távon figyelembe véve a végbemenő éghajlati változásokat szükség van egyrészről a szárazságtűrő fajták nemesítésére, illetve a hazai öntözési infrastruktúra fejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?