Gigaberuházás Szekszárdon: itt a magyar tejes cég milliárdos fejlesztése

Gigaberuházás Szekszárdon: itt a magyar tejes cég milliárdos fejlesztése

MTI
A háború okozta infláció és energiaválság következtében minden eddiginél fontosabb az önellátás erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály a Tolnatej Zrt. 5 milliárd forintos beruházásból épült szekszárdi sajtüzemének átadó ünnepségén.  

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar élelmiszeripari vállalkozások a háborús válság ellenére is növelték beruházásaikat, az év első felében több mint 170 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a kezdetektől stratégiai ágazatnak tekinti a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, támogatja a hazai termelés növelését és a technológiai fejlesztéseket. Ennek eredményeként a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben majdnem 30%-kal emelkedett, az élelmiszergazdaság teljesítménye 16%-kal bővült - ismertette a pénzügyminiszter.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a belföldi élelmiszerek aránya ma már meghaladja a 70%-ot a kiskereskedelemben. Mint mondta: a cél az önellátás az alapvető élelmiszerekből, és el kell érni, hogy az összes élelmiszeren belül pedig legalább 80% legyen magyar termék. Emlékeztetett: a kormány az aszályhelyzetre tekintettel kedvező, szabad felhasználású hitelekkel és a hitelmoratórium meghosszabbításával is segíti az ágazat vállalkozásait.

Varga Mihály rámutatott, hogy a szomszédban dúló háború, az ennek nyomán kialakult energiaválság és a mindezt jelentősen súlyosbító brüsszeli szankciók térdre kényszerítik Európa gazdaságait. A kormány azon dolgozik, hogy megőrizze a magyar gazdaság növekedését, megvédje a munkahelyeket és segítséget nyújtson a nehéz helyzetbe került embereknek és vállalkozásoknak - írták.

A miniszter a Tolnatej Zrt. beruházásáról szólva elmondta: az 5 milliárd forint értékű új sajtüzemi komplexum megépítését a kormány 2 milliárd forinttal támogatta. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani, a fejlesztéssel a cég működése és munkahelyei a következő időszakban is biztosítottak - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?