Milliárdos fejlesztés Gödöllőn: így újul meg az ország legnagyobb agráregyeteme

Milliárdos fejlesztés Gödöllőn: így újul meg az ország legnagyobb agráregyeteme

agrarszektor.hu
9,168 milliárd forint összköltségvetésű átfogó felújítási program keretében újul meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István Campusa. A főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítése olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amint arról Dr. Gyuricza Csaba rektor a projekt előrehaladási sajtótájékoztatóján beszámolt, a tervek szerint a teljes gödöllői épületkomplexum vonatkozásában 1733 darab nyílászáró cseréje, valamint 5310 m2 tető szigetelése valósul meg 2023. szeptember 30-ig. A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, az energiafelhasználás csökkentése és a működési költségek csökkentése, amelyeknek napjainkban különösen nagy a jelentősége. Nagy öröm lesz, hogy a fejlesztés eredményeként a MATE Szent István Campusa egy biztonságosabb, korszerűbb, környezetbarát intézményként működhet tovább - emelte ki Dr. Gyuricza Csaba.

A főépületben a nyílászárók cseréje, a padlásfödém szigetelése, valamint radiátorok és HMV-tárolók telepítése, az aulában a függönyfal, valamint a nyílászárók körüli mészkő lapburkolatok cseréje és új radiátorok felszerelése, a szemináriumokban nyílászárók és radiátorok cseréje, a kazánházban új, korszerű gáz üzemű fűtési rendszer kiépítése, a tornacsarnokban pedig a fűtési és a légtechnika rendszer korszerűsítése valósul meg.

Az energiahatékonysági fejlesztések révén a szén-dioxid kibocsátás mértéke várhatóan éves szinten 2.688,98 tonnával csökken. Ez az érték megfeleltethető 448 elefánt tömegének, vagy a magyarországi személygépjárművek kilométerre vetített átlagos szén-dioxid kibocsátása alapján 23,3 millió kilométernyi megtett útnak. A beruházás a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumban valósul meg, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel szoros együttműködésben. A vissza nem térítendő támogatás teljes összege bruttó 7,855 milliárd Ft, melyből a MATE bruttó 7,137 milliárd forintot, a BMSK Sport Nonprofit Kft. pedig bruttó 718,6 millió Ft támogatást nyert el. Az egyetem saját forrásként további 1,312 milliárd forintot fordít az energetikai korszerűsítés megvalósítására. A projektről bővebb információt az alábbi oldalon olvashatnak. 

(Címlapkép forrása: MATE)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?