A kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Nagy István

A kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Nagy István

agrarszektor.hu
A vetőmag-előállítás, a növénytermesztés és az állattenyésztés területén tovább erősítjük az együttműködést Kirgizisztán és hazánk között - közölte Nagy István agrárminiszter, aki kedden Aszkarbek Dzsanibekov kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Biskekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrárium szerepe egyre inkább felértékelődik, nekünk pedig ebben a gyorsan változó világban kell megtalálnunk a helyes válaszokat - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ez azonban egyedül nem megy, ezért keresünk partnereket. Meg kell találnunk azokat a közös projekteket, amelyek révén a gazdaságainkat tovább erősíthetjük - tette hozzá.

A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Kirgizisztán tízszer több vetőmagot importált idén, mint tavaly. Eddig öt magyar nemesített hibridet regisztráltak és további 12-re is sor kerülhet hamarosan. A kirgiz fél felkészült rá, hogy jó minőségű földeket különítsen el a minél hatékonyabb vetőmag-előállítás érdekében. Hangsúlyozta, fontos, hogy tudjuk, milyen az adott fajta adaptálódási képessége, hogyan felel meg az itteni éghajlati viszonyoknak. Lehet kész komplett vetőmagot venni hazánktól, de a magyar technológia alapján ebben a régióban is lehet vetőmagot előállítani. Szívesen bocsájtjuk a biskeki partnerek rendelkezésére a hazai vetőmagokat - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alapot az agrár- és élelmiszeripar területén is használni kell. A biztonságos élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, a kirgiz állattenyésztés megújítására pedig kulcsszerep hárulhat. A megbeszélésen az öntözésfejlesztés is szóba került. Nagy István szerint a víztakarékos eljárásokat tovább kell fejleszteni, a vízzel pedig gazdálkodnunk kell. A kirgizisztáni hivatalos út keretében Nagy István ellátogatott a Szkrjabin K.I. Kirgiz Nemzeti Agráregyetemre, ahol egyeztetett az intézmény rektorával. A megbeszélésen a felek a kutatók és a hallgatók kölcsönös cseréjére hívták fel a figyelmet. A tudományos területen történő partnerség megerősítése ugyanis mind két fél érdeke - húzta alá a tárcavezető.

Címlapkép forrása: Fekete István

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?