A fele se tréfa: durván romlott az agrárkülkereskedelmi egyenleg

A fele se tréfa: durván romlott az agrárkülkereskedelmi egyenleg

agrarszektor.hu
Elsősorban a gabonafélék exportértéke esett és importértéke növekedett jelentősen az év első felében, de több más árucsoportban is romlott az egyenleg. A kedvezőtlen folyamatok révén az agrárszektor szaldója jelentősen, több mint 600 millió euróval csökkent, igaz, a végső egyenleg továbbra is pozitív.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

- közölte az Agrárközgazdasági Intézet.

2023 első hat hónapjában az agrár-külkereskedelem exportárindexe 15,3 százalékkal, importárindexe 12,6 százalékkal nőtt, a cserearány-mutató 2,4 százalékkal javult a vizsgált időszakban a bázisidőszakhoz képest. A nemzetgazdasági export értéke 11,5 százalékkal, az import 1,3 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2023 első fél évében 8,6 százalék, az importértékből 7 százalék volt.

A gabonáknál tragikus a helyzet

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 15 exportértéke emelkedett, 9 árucsoporté csökkent 2023 első fél évében a bázisidőszakhoz viszonyítva. A legnagyobb értékben a dohánytermékek árbevétele nőtt (114,7 millió euróval), mivel az árucsoport legnagyobb értékű termékei közül a dohánykivonat és a visszanyert dohány ára két-háromszor meghaladta az egy évvel korábbit. Az állati takarmányok árbevétele 102,6 millió euróval, a húsféléké 88,5 millió euróval, a cukor és cukoráruk árucsoporté 81,7 millió euróval bővült a vizsgált időszakban a bázishoz viszonyítva.

Importoldalon ugyanakkor a gabonafélék értéke nőtt a legnagyobb mértékben (142,7 millió euróval). A cukor és cukoráruk árucsoport importértékének 80,9 millió eurós emelkedését az ide tartozó termékcsoportok behozatalának bővülése eredményezte.

A dohánytermékek behozatalának értéke közel 50 százalékkal (+68,5 millió euró), a húsféléké 19,6 százalékkal (+64,4 millió euró) növekedett a bázisidőszakhoz viszonyítva. Importérték-csökkenés nagyrészt az állati és növényi zsír és olaj árucsoport, valamint a növényi termékek esetében történt 5,9 és 15,3 százalékos (–18,2 millió, illetve –14,6 millió euró) mértékben.

Európa messze a legnagyobb partnerünk

Természetesen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó, az agrár-külkereskedelmi exportból 83,7 százalékkal, az importértékből 85,8 százalékkal részesedett 2023 első hat hónapjában. Az EU-tagországok által exportált termékek értéke nem változott, az import értéke 12,7 százalékkal emelkedett, az egyenleg 1172,5 millió eurós értéke 28,5 százalékkal kevesebb, mint a bázisidőszakban volt.

A legfontosabb export- és importpartnerek köre szinte azonos, így a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2023 első fél évében is Németországgal bonyolódott. Az agrárexport értékének csökkenő sorrendjében további fontos partnerek voltak még Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia, Csehország, Horvátország és Franciaország. A felsorolt országok részesedése megközelítette a teljes agrárkivitel 74 százalékát. Az agrártermékek főbb beszállítói szinte megegyeznek az exportpiacokkal, amelyek a behozatal 80,3 százalékát biztosították.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?