Dollármilliárdokat buknak az ukránok a gabonán

Dollármilliárdokat buknak az ukránok a gabonán

agrarszektor.hu
Ukrajnában a gabona- és olajnövény-ágazat veszteségei 2023-ban meghaladhatják a 3,2 milliárd dollárt a magas logisztikai költségek, valamint az üzemanyag- és műtrágyaárak emelkedése miatt. Ez viszont a vetésterületek csökkenésével fenyeget a következő és a következő években - közölték az ukrán gazdaszövetségek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna a világ egyik vezető élelmiszertermelője és -exportőre, és az agrárszektora hagyományosan nyereséges volt, bár a 2022-es évi eredményekről nincsenek adatok. Az orosz inváziót megelőzően Ukrajna exportjának nagy részét a Fekete-tenger mélyvízi kikötőin keresztül szállította, amelyek 2022 februárja óta teljesen vagy részben le vannak zárva - olvasható a Reuters oldalán. A korlátozott exportlehetőségek, amelyek most a Duna kis kikötőire és a Kelet-Európába vezető vasútra összpontosulnak, megsokszorozták a logisztikai komponenst, és ennek következtében csökkentették a kereskedők által a gazdáknak kínált árat.

A kikötők bezárása az importált üzemanyag, vetőmag, műtrágya és a mezőgazdasági gépekhez szükséges pótalkatrészek árának erőteljes emelkedéséhez is vezetett. Az Agrártanács, Ukrajna legnagyobb agrárgazdasági csoportja szerint a búza termelési költsége 2023-ban körülbelül 146 dollár lesz tonnánként, az átlagos eladási ár pedig 102 dollár. A gazdák 149 dollárt költenek a kukoricatermesztésre, és 94 dollárért tudják eladni.

A Tanács szerint 2023-ban még a napraforgó- és repcetermesztés is veszteséges lesz, és csak a szójabab hozhat némi nyereséget a gazdáknak. A termelők az elmondások szerint a nagy veszteségek miatt máris csökkentették a 2024-es vetésterületeket. Egy 10 ezer hektáros gazdasági vállalkozás igazgatója például arról számolt be, hogy eredetileg 2 ezer hektáron terveztek őszi búzát vetni, de végül csak 1 ezer hektárt vetettek be. Egy másik szakember is kiemelte, hogy az ukrán gazdák elsősorban az anyagi lehetőségeik alapján határozzák meg a vethető területet.

Nemcsak a pénzügyi nehézségek, hanem a kedvezőtlen időjárás is jelentősen csökkentheti az őszi vetésterületet. Ukrajna hagyományosan őszi búzát, árpát és repcét termeszt. Az állami időjárás-előrejelzők a héten közölték, hogy a legtöbb ukrán régióban a hosszan tartó csapadékhiány kedvezőtlen feltételeket teremtett mind a folyamatban lévő téli vetések, mind a már elvetett növények számára.

Elmondásuk szerint a talajnedvesség szempontjából a legrosszabb a helyzet az Odesai, Herszon, Mikolajiv, Kirovohrad, Vinnyica, Cserkaszij, Harkiv régiókban, ahol a talaj felső rétegei akár 20 cm vastagságban is teljesen szárazak voltak. A mezőgazdasági termelők 2023. október 16-ig 3,02 millió hektáron vetettek őszi búzát, szemben az egy évvel ezelőtti 2,5 millió hektárral - derült ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58