Bige László: ekkor indulhat újra a Nitrogénművek

Bige László: ekkor indulhat újra a Nitrogénművek

agrarszektor.hu
November 14-én reggel még arról számoltunk be, hogy a 93 éves cég, a Nitrogénművek Zrt. határozatlan időre befejezte a termelést. Bige László elnök-vezérigazgató pedig közölte, hogy az üzleti környezet drasztikus romlása miatt nem is tervezik az újraindulást. Bige azonban meggondolta magát, és nem sokkal később kiderült, nem állítja le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a vállalat megmentéséért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem néhány óra alatt, hanem két hónap alatt nézték végig a lehetőségeiket - tisztázta Bige László a november 14-i történéseket az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy még tavasszal kaptak egy 6 milliárdos különadót, majd júliusban egy 12-14 milliárdos adót. Azt mondja, ezek olyan mértékű emelések, amivel már nem versenyképesek a piacon. Az utóbbi, a szén-dioxid kvóta adóról azt mondta: Európán kívül sehol sem kell ilyet fizetni, nem is hallottak még róla. Az európai versenytársaink úgyszintén nem fizetnek ilyen adót - tette hozza. Magyarországon rajtuk kívül “néhány cégnek” kell ilyet fizetni.

Mint kiderült, néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást csinálnak majd: óránként 80 tonna ammóniát tudnak lefejteni, ami lehetővé teszi úgy a termelésüket, hogy nem kell fizetniük semmilyen adót.

Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát. Ez a rendszer júniusra fog elkészülni, akkor biztos, hogy újraindulunk. Onnantól kezdve újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni és nem is fogjuk feltenni a kezünket

- emelte ki Bige.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58