Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: sokan örülhetnek

Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
Közel 7 ezer kertészeti beruházást mintegy 185 milliárd forinttal támogatott a kormány az elmúlt években, ami a gazdálkodók segítése mellett óriási lehetőséget teremtett az import visszaszorítására és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére - jelentette ki Feldman Zsolt a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) évzáró szakmai konferenciáján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Közös Agrárpolitika végrehajtásának 2023-as tapasztalatairól és a 2024-től várható fejlesztési-beruházási támogatásokról tartott előadásában a Közös Agrárpolitika feltételrendszerével, strtuktúrájával kapcsolatban az egyik jelentős változásként az Agrár-ökológiai Program elindulásáról és az újraelosztó támogatásról beszélt. Mint mondta, ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30%-át jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban. Feldman Zsolt szerint az unión belül a magyar Agro-ökológiai Progarm hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz. Ezért nem véletlen, hogy a gazdálkodók a mezőgazdasági területeink 80%-át jelentették be ebbe a programba. Ezen belül 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény. Mint az államtitkár kifejtette: az AÖP-ben résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. A brüsszeli tárgyalások során sikerült elérni egy sávos szankciórendszert, mely szerint részleges teljesítés esetén legalább a támogatás 30-50%-ához hozzájuthatnak a gazdálkodók.

Feldman Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét a Területi Monitoring Rendszer kapcsán arra, hogy azokat uniós előírások miatt kell alkalmazni, a szabályok alapján egyes elemeit fokozatosan kell bevezetni és a következő években is kötelező lesz alkalmazni. Így ezen a területen is nagy jelentősége lesz a rendszer minél hatékonyabb működtetésének és használatának. Az államtitkár az új KAP első évének tanulságai között említette, hogy megszokásból már sem a támogatási feltételeknek, sem a változó piaci környezetnek nem lehet megfelelni. A változásokhoz való alkalmazkodási kényszer mellett a magyar szabályozást nevezte a leginkább termelőbarátnak, hangsúlyozta, számos változás hasznos, példaként említve a talajvédelemmel kapcsolatos előírásokat.

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezettel (TÉSZ) dolgozunk együtt - fogalmazott Feldman Zsolt. Az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint. A TÉSZ-ek működéséhez biztosít a kormány támogatást, melynek összege évről évre nő, ez év október közepéig közel 6 milliárd forinthoz jutottak. Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022-2024 között mintegy 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az ágazat a Vidékfejlesztési Programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel 7 ezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?