Fontos dolgokat közölt a NAK: ez sok magyar termelőt érint

Fontos dolgokat közölt a NAK: ez sok magyar termelőt érint

agrarszektor.hu
Gyakran felmerül a kérdés a gazdálkodók körében, miszerint növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás TEÁOR kódja alatt a megtermelt javak értékesítése piacokon, vagy online térben egyaránt végezhető-e vagy ehhez külön kereskedelmi kód felvétele is szükséges. A kérdés egyértelmű tisztázása különösen az érintett ügyletek adóügyi bizonylatolása szempontjából elengedhetetlen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Főszabály szerint az adóalany köteles a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítésekről a termék beszerzője részére számla kibocsátásáról gondoskodni. Az Áfa tv.-ben meghatározott jogszabályi feltételek teljesülése esetén az értékesítő adóalany azonban mentesülhet a számlakiállítási kötelezettség alól, ilyenkor viszont a beszerző részére nyugta kibocsátásáról kell gondoskodnia. A hatályos pénztárgépes rendelet (48/2013. NGM rendelet) 1. számú mellékletében deklaratív meghatározásra kerülnek azok a tevékenységi körök, amelyek végzése esetén az adóalany köteles a nyugtaadási kötelezettségét pénztárgéppel teljesíteni, kézi nyugta kiállítására ebben az esetben nincs lehetőség - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csomagküldő, internetes kiskereskedelmi tevékenységet (TEÁOR '08 47.91) a hatályos pénztárgéprendelet tartalmazza, mint olyan tevékenységet, amely pénztárgéphasználati kötelezettséget keletkeztet, azonban a piacokon, vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken történő kiskereskedelmi értékesítésre (TEÁOR '08 47.8) nem terjed ki (ide tartozik a közterületi értékesítés is), azaz e kereskedelmi tevékenység folytatása - ilyen helyen történő kiskereskedelmi értékesítés - esetén az hatályos rendelkezések alapján nem kötelező a pénztárgépes nyugtaadás, az értékesítés adóügyi bizonylataként kézzel kiállított nyugta is elegendő.

A fentiek alapján, ha a mezőgazdasági őstermelőnek az általa megtermelt javak érétékesítéséhez külön kereskedelmi kód felvételére lenne szüksége és nem végezhetné azt, a TEÁOR'08 01 kód alatt, úgy az online térbe történő kiskereskedelem esetén pénztárgéphasználatára válna kötelezetté. A Központi Statisztikai Hivatal álláspontja szerint azonban statisztikai szempontból a mezőgazdasági őstermelők által végzett növénytermesztés, állattenyésztés keretében megtermelt javak értékesítése (akár piacon, akár interneten keresztül) beletartozik a TEÁOR'08 01 Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások tételeibe, ezáltal az értékesítéshez statisztikai szempontból nem szükséges külön kereskedelmi kód felvétele.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez azt jelenti, hogy a terményeiket akár piacon, akár interneten keresztül értékesíti a mezőgazdasági őstermelő - tekintettel arra, hogy a TEÁOR'08 01 tevékenységi kör nem tartozik a pénztárgépes rendelet által meghatározott pénztárgéphasználatához kötött tevékenységi körök közé -, ezen ügyletekről számla kiállításával, vagy a számlakiállítási kötelezettség alóli mentesülés esetén kézi nyugta kibocsátásával gondoskodhat. Megjegyzendő továbbá, hogy az ilyen módon megszerzett bevétel személyi jövedelemadózás szempontjából mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek minősül. Felhívják a figyelmet, hogy a mindenkor hatályos jogszabálynak megfelelőlen kell eljárni. Vonatkozó jogszabályok:

  • az általános forgalmi adóról évi CXXVII. törvény,
  • a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet,
  • a személyi jövedelemadóról 1995. évi CXVII. törvény
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?