Durva viharok pusztítottak a magyar földeken: ez menthette meg a termést?

Durva viharok pusztítottak a magyar földeken: ez menthette meg a termést?

agrarszektor.hu
Ahogy 2018 óta minden évben, 2023-ban is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer az ország 986 pontjáról - 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével - juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. A generátorokat 2023-ban - az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban - 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eredmények pedig beszédesek: a gazdálkodók 2023-ban csak 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak és gyorsan reagálnak a riasztásokra - olvasható a NAK és az AM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szakmai elemzés szerint 2023-ban az elmúlt közel húsz év legtöbb jégesője volt Európában, zsinórban harmadik éve dőlnek meg a kontinensen a jégeső rekordok, néhány esztendő alatt évi 2500-ról évi közel 10 ezerre nőtt a nagy, 2 centiméternél nagyobb jégszemcse-átmérőjű jégesők száma. Hazánk időben lépett a jégkármérséklő rendszer országos kialakításával. Miközben Európában négyszeresére nőtt a nagy jégesők száma, nálunk felére csökkent a jégkárral érintett terület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?