Könnygázt vetettek be a tiltakozó gazdák ellen: többeket letartóztattak

Könnygázt vetettek be a tiltakozó gazdák ellen: többeket letartóztattak

MTI
Az indiai hatóságok kedden könnygázt vetettek be a terményekre garantált felvásárlási árat követelő gazdák ellen, néhányukat le is tartóztatták, mert megpróbáltak áttörni az Újdelhibe vezető utakat elzáró kordonokon - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A könnygázgránátokat drónokkal dobták le a tömegbe az egyik Újdelhibe vezető belépési ponton, ahol több tízezer földműves próbált bejutni a fővárosba traktorokkal és teherautókkal. A rendőrség szögesdrótból, szöges útzárból és cementtömbökből álló akadályokkal számos belépési pontot eltorlaszolt. A kormány a fővárosban betiltotta a nagyobb gyülekezéseket, illetve felfüggesztette az internetszolgáltatást a szomszédos Harijána állam egyes kerületeiben, hogy megakadályozza a tüntetők közötti kommunikációt.

2021-ben már voltak hasonló tiltakozások Indiában, amelyeket az váltott ki, hogy a kormány módosította a garantált minimálárakat biztosító mezőgazdasági törvényeket. Akkor gazdák tízezrei kezdtek tiltakozni a módosítás, illetve a zord tél és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt. A kormány korábban úgy védte a gazdákat a terményeik árának hirtelen zuhanásával szemben, hogy minimális felvásárlási árat hirdetett bizonyos alapvető terményekre a vetési időszak kezdetén, a termelési költségeket figyelembe véve. A farmerek attól tartanak, hogy a hatósági árak eltörlése lehetővé teszi a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak meg, amelyeken nekik nem éri meg értékesíteni terményeiket. A gazdák a minden termékre kiterjedő garantált minimumár mellett a kormány azon ígéretének beváltását is követelik, hogy megduplázza a földművesek bevételét.

Mi nem akarunk semmilyen barikádot áttörni. Mi párbeszéddel akarjuk megoldani a problémáinkat. De, ha ők nem tesznek semmit, akkor mi mihez kezdjünk? Ez számunkra kényszerhelyzet

- mondta Szarván Szing Pandher, a gazdák csoportjának egyik vezetője. Márciusban választásokat tartanak Indiában, amelyeken az előrejelzések szerint ismét Modi pártja nyer majd. A számos tárgyalás ellenére a felek ennyi idő alatt sem jutottak megegyezésre, ezért a földművesek és egyes szakszervezetek péntekre az egész országra kiterjedő tüntetést szerveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?