Határozott támogatást kér a kormánytól a lengyel agrárkamara

Határozott támogatást kér a kormánytól a lengyel agrárkamara

agrarszektor.hu
A lengyelországi agrárkamarák tanácsának (KRIR) elnöksége gazdatámogatási intézkedéseket kért Donald Tusk kormányfőtől és az illetékes miniszterektől a belső mezőgazdasági piac megerősítésére - közölték a szervezet honlapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KRIR elnöke, Wiktor Szmulewicz által jegyzett közlemény szerint a szervezet hasonló intézkedéseket vár Donald Tusktól, mint amilyeneket az előző kormány hozott tavaly a gazdák megsegítésére. Megemlítették a gabonafélék, a tej és a sertés utáni támogatásokat, valamint a műtrágya és üzemanyag csökkentett árát is. Emellett kedvezményes hitelek biztosítását is szorgalmazzák. Az intézkedésekre a mezőgazdasági ágazat stabilitásának érdekében van szükség - írják.

A lengyel gazdák múlt péntek óta új, március 10-ig tartó tiltakozást indítottak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen. A tüntetők újra blokád alá vették az összes ukrán határátkelőt, és lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon is. Vasárnap a tiltakozók a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn három ukrán kamionból kiengedték a szállított gabona egy részét az úttestre. Az incidens miatt ügyészségi eljárás indult Lengyelországban.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatban Czeslaw Siekierski tárcavezető bocsánatot kért a lengyel gazdák nevében "a kétségbeesett cselekedetért", egyúttal megértését fejezte ki a rendkívül nehéz helyzetük iránt. A miniszter úgy fogalmazott, hogy szerinte "ez nem a tiltakozás helyes formája, de a gazdák különféle országokban gyakran alkalmazzák". Czeslaw Siekierski ugyanakkor hangsúlyozta, hogy problémák megoldása

nem csak a lengyel-ukrán kapcsolatokban rejlik, mivel a közös európai piacon történő kereskedelem megszervezéséért és szabályzásáért az Európai Bizottság a felelős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?