Forrósodik a helyzet Európában: már a horvát gazdák is beálltak a sorba

Forrósodik a helyzet Európában: már a horvát gazdák is beálltak a sorba

MTI
Tüntetnek a gazdák traktorokkal két horvát városban, a kelet-horvátországi Gyakovóban (Dakovo) és az észak-horvátországi Csáktornyán (Cakovec), hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaság problémáira - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A horvát termelők az egynapos tiltakozással egyrészt támogatni akarják európai kollégáikat a közös európai agrárpolitika elleni küzdelemben, amely szerintük kárt okoz a mezőgazdaságnak, másrészt aggasztja őket az olcsó ukrán búza importja - írták. Az egyik gazda a lapnak nyilatkozva elmondta: az árpa és a búza ára tavaly veszteséges termelést okozott, az ukrán gabona lenyomta az árakat. Mint fogalmazott, ha ez így folytatódik tovább, egyre kevesebb lesz a földművelő.

A tüntetőkhöz csatlakozott Mladen Jakopovic, a horvát mezőgazdasági kamara elnöke is, aki rámutatott: a mezőgazdászok rendkívül nehéz helyzetben vannak az állami földek felosztása és a termelés felesleges bürokratizálása miatt, amihez szerinte az új zöldpolitika is hozzájárult. A demonstrációval fel akarják hívni a figyelmet az agrárium problémáira, amely Európa szerte aggasztja a gazdákat - hangsúlyozta.

Gyakovóban a reggeli órákban 70 traktor vonult az utakra kétszáz gazda kíséretében, majd a városközpont felé vették az irányt, lassítva a forgalmat. Csáktornyán 200 traktorral gyűltek össze a földművelők. A tüntetést Varasd (Varazdin) megye elöljárója is támogatta. Matija Posavec elmondta: Varasd és Muraköz megye, de egész Észak-Horvátország képes rá, hogy egyes mezőgazdasági kultúrákkal az egész országot ellássa még a turisztikai szezonban is. A megyei elöljáró arra szólította fel a döntéshozókat, hogy a gazdáknak adják vissza méltóságukat, vegyék figyelembe kéréseiket és hallgassák meg őket, mert csak ők ismerik a nehézségeket és tudnak rá megoldást találni.

Remélem, hogy Marija Vuckovic földművelésügyi miniszter és a kormány fogadja a gazdákat, és meghallgatja követeléseiket

- hangoztatta Matija Posavec.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?