Azzal ölik le a marhákat, ha a klientúrának osztanak

agrarszektor.hu
Ideológiai indíttatású, az agrártámogatások újraosztására irányuló lépésnek tekintik agrárszakértők, hogy a kormány 1200 hektáros birtokméret felett elvonja a nagyüzemek uniós területalapú alaptámogatásait (SAPS). Ugyanakkor a támogatási egyenlőtlenségek miatt az állattenyésztők szerint is el kellett venni a SAPS-pénzeket a növénytermelésből, de egyelőre az állattartók sem látják a garanciákat arra, hogy a felszabadult forrásokat - miként a kormány ígéri - hogyan kaphatják meg. Ma az a valószínűbb, hogy a pénzelvonással sújtott nagyüzemek válaszlépésként jövőre elküldik "szociális okokból" foglalkoztatott dolgozóikat, illetve lemondhatnak kevésbé értékes területeik haszonbérletéről és óvatosságból elhalaszthatják egyes beruházásaikat is. Aggodalomra ad okot, hogy nem igazán értelmezhető az állattenyésztés fejlesztésére kilátásba helyezett, az állomány növelését célzó kormányzati "plusztámogatási matek".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem megalapozott közgazdasági számításokra épülőnek, hanem alapvetően ideológiai indíttatásúnak tekintik az agrarszektor.hu-nak nyilatkozó agrárgazdasági szakértők azt a napokban bejelentett lépést, amellyel a kormány a jövő évtől 1200 hektár felett száz százalékban elvonja a nagyüzemek területalapú alaptámogatásait. A döntés ágazati vélemények szerint leginkább az uniós SAPS-pénzek egy részének újraosztásaként értelmezhető, amellyel a kabinet a nagybirtokok rovására a hozzá köthető agrárklientúra igényeit igyekszik kielégíteni.

 

Kérdés csak az, hogy a pénzelvonás milyen mértékben hat az állattenyésztésre, mivel a hazai állatállomány - alapvetően a szarvasmarha- és a sertéslétszám - jelentős része a most sújtott nagyüzemi cégekben koncentrálódik. A 3,1 milliós sertésállomány kétharmadát és a 788 ezres szarvasmarhalétszám felét társas vállalkozások tartják, és a statisztikák azt mutatják, hogy a kormány által preferált kis- és középgazdasági kör nem igazán foglalkozik állattenyésztéssel. Egyes felmérések szerint kétharmaduk ma sem foglalkozik állattenyésztéssel, és valószínűleg ezután sem kívánja lecserélni a sokkal jövedelmezőbb növénytermelést "az éjjel-nappali elfoglaltságot jelentő, jóval macerásabb" állattartásra. Nem beszélve arról, hogy a hatékony telepek kialakításához tőkeigényes beruházásokra van szükség, amelyek kis üzemméretben többnyire nem megvalósíthatók.

Más oldalról viszont az agrarszektor.hu-nak nyilatkozó állattenyésztők is indokoltnak tartják, hogy a kormány az eddigi SAPS-támogatások egy részét elvonja a növénytermelésből, mivel az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) sokkal több pénzt juttat ez utóbbi szektornak, és ez a két ágazat - az állattenyésztés és a növénytermelés - között feszültséget teremt. Az állattenyésztők is megosztottak azonban az ügyben, hiszen egy részüknek szintén vannak SAPS-támogatásokat hozó területeik, míg másoknak nincsenek, így a kormánydöntés a nagyobb állattartókat sem érinti azonos módon. Szakértők szerint például a sertéstartás akár föld nélkül is elképzelhető, míg a szarvasmarha-ágazatban ma szinte minden gazdálkodónak van területe. (A juh- és a baromfiágazatban sokkal jellemzőbb, hogy az állattartást nem koncentrált cégek, hanem magánszemélyek végzik, bár - például a baromfiszektorban - nem ritka a "nagyüzemi méreteket" elérő termelő sem).

Nem jön ki a "kormányzati matek" - Ma felszállt a "fehér füst"?
Hat év alatt 212 milliárd forint plusztámogatást fordít az állattenyésztésre a kormány, és ez az eddigi források megduplázását jelenti - fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca további közlése szerint ebből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különítenek el, a többi pénz forrása egyelőre tisztázatlan. Kérdéses az is, hová kell számítani azt az évi 20 milliárd - a 2015-2020 közötti hat év alatt tehát összesen 120 milliárd - forintnyi támogatást, amelyet a nagyüzemek SAPS-pénzeiből vonnak el, és az ígéeretk szerint a vidékfejlesztési kasszába helyeznek át állattenyésztési pályázatokra. Szakértői számítások szerint az állattenyésztés hazai és uniós jogcímeken mintegy 90 milliárd forinthoz juthatott tavaly, miközben a kilátásba helyezett, 212 milliárd forintos pluszforrás mintegy 35 milliárd forintnak felel meg évente, tehát a pénzek megduplázásáról szóló megállapítások nehezen értelmezhetők. Elképzelhető azonban, hogy ma "felszáll a fehér füst", mivel Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Mogyoródon számol be a kormányzati állattenyésztési program részleteiről.

 

Mivel a pénzelvonás a nagy állattenyésztő cégeket is sújtja, a kormány elhatározása ellentétes az állattenyésztés kiemelt fejlesztését célzó, szintén beharangozott tervekkel. Ráadásul további visszásságot szül, hogy a fideszes parlamenti többséggel elfogadott új földforgalmi törvény az állattartóknak 1800 hektáros kedvezményes birtokmaximumot engedélyez az 1200 hektáros általános felső birtokkorlát helyett, miközben a mostani döntés a SAPS-összegeket, az 1200 hektár feletti, kedvezményes állattenyésztési területekről is elvonja.

A kormány az ellentmondást úgy igyekszik feloldani, hogy a bejelentések szerint növeli az állattenyésztést szolgáló nemzeti támogatásokat 2015-2020-ban, illetve a nagy cégektől elvont - a nyilatkozatok szerint évi 20 milliárd forintos - összeget állattenyésztési vidékfejlesztési pályázatokra fordítja. Az agrarszektor.hu-nak nyilatkozó szakértők azonban egyelőre nem látják a megfelelő biztosítékokat arra, hogy az átcsoportosított, illetve a többletként kilátásba helyezett költségvetési pénzeket az állattartók miként vehetik majd igénybe, ezért azok felhasználásához garanciákat várnak a kormánytól. "Ha megfelelő garanciák lesznek, az ügy rendben van, ha nem, a mostani pénzelvonás és semmit sem használ majd az állattenyésztésnek" - fogalmaztak.

A nagy állattenyésztő társaságokat a támogatás-csökkentéssel és a beígért plusztámogatásokkal kapcsolatban egyelőre a kivárás jellemzi, de egyesek válaszlépésként máris kilátásba helyezik, hogy a jövő évtől elbocsátják azokat a munkavállalóikat, akiket eddig "szociális alapon" foglalkoztattak. A legtöbb cégre ugyanis jellemző volt, hogy szociális feladatokat is ellátva alkalmaztak dolgozókat a kisebb településeken. Másrészt a társaságok fontolóra vehetik, hogy a pénzelvonás miatt visszamondják haszonbérleteiket kevésbé értékes területeikre, ami földhasznosítási gondokat is okozhat azoknál a földtulajdonosoknál, akik maguk nem kívánják művelni földjeiket.

Bár a várható állattenyésztési vidékfejlesztési pályázatok részletei nem ismeretesek, egyes vállalatok már most azt fontolgatják, hogy el sem indulnak a tendereken, hanem inkább elhalasztják beruházásaikat a "kormánytámadások és a gazdálkodási kockázatok" növekedése miatt. Elvont pénzeik visszaszerzési esélyeit eleve csökkenti, hogy a pályázatokat a kabinet "szektorsemleges" módon, jóval nagyobb termelői köre kívánja meghirdetni, de az is kérdéses, hogy a támogatáscsökkenésre mit lépnek majd a hitelező bankok. Ennek ellenére sok helyen megtarthatják a versenyképesen termelő állatállományokat, de a fejlesztések várható visszafogása a kormány állománynövelő terveinek megvalósítását megkérdőjelezi, a kevésbé hatékony nagyüzemi állattartásnál pedig nem csak a dolgozói munkahelyek, hanem az állatlétszám leépítésével is járhat.

Tragikus leépülés jön a MOSZ szerint
Visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen és katasztrofális károkat okoz a mezőgazdaságban a kormány bejelentett pénzelvonási döntése - áll a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) állásfoglalásában. Az érdekképviselet szerint ez az intézkedés az elmúlt 20 év legsúlyosabb döntése, aminek következménye a '90-es évek elejei agrártermelés és foglalkoztatás visszaeséséhez hasonlítható. A kormány döntése visszafordíthatatlan károkat okoz, rontja az agrártermelés versenyképességét. A MOSZ szerint illúzió azt hinni, hogy bővül az állatállomány, sőt a döntés végső csapást mér az állattenyésztésre. Az állattartók ugyanis a földtörvény miatt elvesztik a területeik egy részét, továbbá egyik évről a másikra a támogatásaik jelentős részét is. A MOSZ úgy véli, az állattartók - nemzeti forrásból való - kompenzálásra szánt évi 30-35 milliárd forint jó része már ma is létezik. Így többletforrás alig - kevesebb, mint 10 milliárd forint - kerül az ágazatba. Ez az összeg az érintettek többségének nem több mint egy szépségtapasz. A MOSZ állítja, hogy a most meghozott kormánydöntés éles ellentétben áll a kabinetnek a foglalkoztatás növelésére és az állattenyésztés fejlesztésére irányuló törekvéseivel, nem szolgálja sem az ország, sem az ágazat és különösen nem a vidék fejlődését.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02