Módosultak a minimumkövetelmények (x)

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával megváltoztak azok a minimumfeltételek, amelyeket a közvetlen támogatások igénybevételéhez teljesíteni kell. A területalapú közvetlen kifizetések esetében kötelező a földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartása, vagyis az ún. minimumkövetelmények teljesítése. Ennek feltételeit a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet ("zöldítési rendelet") fekteti le.

A földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának követelményei:

  • Különféle (fizikai, kémiai vagy biológiai) gyomszabályozási módszerek alkalmazásával olyan mértékben kell meggátolni a gyomnövények kelését és terjedését, hogy a kultúrnövényben semmilyen számottevő kárt ne okozzon.
  • Parlagon hagyott területek esetében olyan módon kell végrehajtani a gyomszabályozást, hogy annak következtében a virágzó gyomok jelenléte ne legyen olyan mértékű, hogy az jelentősen megnövelje a következő növénykultúra megfelelő fejlődéséhez szükséges növényvédelmi munkálatok mennyiségét, költségét, vegyszerhasználatát.
  • A földterületnek a hasznosítás szempontjából nem kívánatos fás szárú növényektől mentesnek kell lennie.
  • Az állandó gyepterületen rendszeres legeltetés hiányában tárgyév augusztus 31-éig legalább egyszer tisztítókaszálást szükséges elvégezni.
  • Az állandó gyepterületen nem állhat fenn túllegeltetés (helytelen legeltetési módból adódóan az állományalkotó fűfélék rövidre rágása és taposás következtében a gyep foltokban kiritkul és a talajfelszín fedetlenné válik).

A fenti feltételek teljesítése a gazdálkodó területalapú közvetlen támogatásainak alapját képezi, ezért vétség esetén a SAPS, a zöldítési, a termeléshez kötött növénytermesztési és a kistermelői támogatásokat is érintheti. Továbbá betartásuk azokon a - támogatható területen lévő - parcellákon is kötelező, amelyekre a gazdálkodó nem kért támogatást, mert az előírások a gazdaság teljes területére vonatkoznak.

A követelményekkel kapcsolatos további információk:

www.kolcsonosmegfeleltetes.hu/


(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02