Most kell odafigyelni: ezen múlik a tavaszi vetés

Most kell odafigyelni: ezen múlik a tavaszi vetés

agrarszektor.hu
A 2024-es vetési szezon kezdetéhez közeledve a gazdák egyre nagyobb figyelmet fordítanak az előkészületekre. A hibridek vagy a megfelelő növényvédő szerek és tápanyag-utánpótlás gondos megválasztása nagyban hozzájárulhat a magyar gazdák idei sikeréhez - írta közleményében Sólyom János, a Corteva Agriscience vetőmag termékmenedzsere.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar gazdaságok teljesítménye és hosszú távú jövedelmezősége nemcsak az időjárási viszonyoktól, hanem nagymértékben a termés minőségétől és mennyiségétől is függ, ezért az alapos felkészülés, tervezés és megelőzés elengedhetetlen. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járulhat hozzá, amelyeket maguk a termelők is befolyásolhatnak.

Az első és legfontosabb döntés, amelyet a termelőnek a vetési szezon kezdetén meg kell hoznia, a megfelelő hibrid kiválasztása. Figyelembe kell venniük a terméspotenciált, a szárerősséget, a vízelvezetés dinamikáját, a tenyészidőt és az egyes hibridek termésbiztonságát a szántóföldi körülményekhez viszonyítva. Érdemes olyan megbízható prémium minőségű hibridet választani, amely az átlagosnál magasabb terméshozamot ígér. A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat az idei vetési szezonra kiváló minőségű kukorica-, napraforgó- és repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak. Az idei év egyik újdonsága például az a kukorica hibrid, amely kiváló terméspotenciállal rendelkezik, és nagyon jól tűri a szárazságot.

A vetés előtt nagyon fontos a talaj előkészítése és a talaj összetételének ellenőrzése a maximális terméshozam érdekében. Ez nagymértékben meghatározhatja a vegetációs időszak során tervezett tápanyagellátást. A gyommentes, homogén, morzsalékos talajfelszín biztosítja az egyenletes és gyors csírázást, valamint a növény gyökérzetének megfelelő fejlődését.

A vetési idő meghatározásában a talaj hőmérséklete és a nedvességtartalma is szerepet játszik. A vetés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a magok csírázásának megindulásához nem elég, ha a talaj egyszer felmelegszik, hanem legalább egy hétig melegnek kell maradnia. A kukorica esetében ez legalább 8-10 °C-ot jelent. Az is fontos, hogy a talaj a vetés mélységében nedves legyen, amelyet megfelelő talaj-előkészítéssel el lehet érni, de bizonyos határig a talaj nedvességtartalmához is lehet igazítani a vetés mélységét.

A tápanyag-utánpótlás és a növényvédő szerek kiválasztása nagy szerepet játszik a termésátlagok növelésében. Egy szakszerű talajvizsgálat után érdemes okszerű tápanyag-gazdálkodást és növényvédelmet kialakítani. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó figyelembe veszi a tervezett növény tápanyagigényét, az esetlegesen előforduló betegségeket és az előző évről visszamaradt növényi maradványok mennyiségét az elérendő terméshozamhoz viszonyítva. Fontos, hogy olyan tápanyagot használjunk, amelynek hatékonysága a lehető legmagasabb szinten tartható, és a növény tápanyagigényének megfelelő időben juttassuk ki. A Corteva olyan innovatív, komplex növényvédelmi megoldásokkal segíti a gazdálkodókat, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a termésbiztonsághoz, mint például a kukorica és napraforgó kultúrák számára előállított gyomirtó szerek. A vállalat nitrogénmenedzsment készítményével a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad, így csökken a nitrogénveszteség. Azáltal, hogy a nitrogén a növény számára felvehető marad, a terméshozam nő és a minőség javul. A vállalat magyarországi biológiai portfóliójának első terméke, egy biostimulátor a 2024-es vetési szezonban már elérhető a magyar gazdák számára. A biológiai termék természetes módon javítja a növények vitalitását a jó termés érdekében és a vegetációs időszakban kiegészítő nitrogénforrást biztosít a szántóföldi növények széles körében, beleértve a repcét, gabonaféléket, kukoricát és napraforgót.

Végül, de nem utolsósorban vegyük figyelembe a tervezett növény vízigényét, vízmegtartó képességét az öntözés szempontjából. A kukorica esetében például már a 6-7 leveles stádiumban eldől, hogy mekkora csövet fog növeszteni a növény. Ebben a szakaszban különös figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő tápanyag és nedvesség álljon rendelkezésre a stressz csökkentése és a növény termőképességének megőrzése érdekében. Ez a napraforgóra is igaz, bár a kukoricához képest jobban tolerálja a stresszt.

A helyes agrotechnikai gyakorlat és az innovatív technológiák együttes alkalmazása választ adhat a magyar gazdák előtt álló, a terméshozam növelésével kapcsolatos kihívásokra. Fontos azonban az is, hogy a gazdálkodók hozzáférjenek a termékek és megoldások olyan választékához, amelyek közül kiválaszthatják az igényeiknek legmegfelelőbbet.

A termelők a Corteva 2024-es tavaszi vetőmagjairól és növényvédelmi megoldásairól a 2024-es termékkatalógusban tájékozódhatnak, amely elérhető a weboldalon. Kérdés esetén a Corteva területi képviselőinek vagy szaktanácsadóinak elérhetőségei megtalálhatóak a katalógusban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?