Karantén alá vonják a kéknyelvvel fertőzött csongrádi gazdaságokat

MTI
Tizenhárom gazdaságban, összesen 36 jószágnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében. A leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár. A fertőzések - amelyek jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény - három eset kivételével kis létszámú gazdaságokat érintettek a térségében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Varga Márta, a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a telepek körül 20 kilométer sugarú körben - ahol 40 napig megfigyelési zárlat van érvényben - minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaságot felkeresnek az állatorvosok, megvizsgálják az állományt, hogy jelentkeznek-e a betegségre utaló klinikai tünetek.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan. A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.

A fertőzött állatok kiemelését követően az érintett állattartó telepek körül 2 kilométeres körben légi szúnyogirtást rendel el a hatóság, helyben pedig földi rovarirtást is végeznek. A 20 kilométeres zónában tartott állatvásárokra kérődző állatokat bevinni tilos. A 3 kilométer sugarú körön belül található gazdaságokban vérmintát is vesznek az állatoktól.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?