Ki nem találnád, milyen halat találtak a Balatonban: ebből baj lehet

Ki nem találnád, milyen halat találtak a Balatonban: ebből baj lehet

agrarszektor.hu
A közelmúltban két egymástól független lénai tok fogásról értesült a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Balaton középső medencéjéből. Fontos, hogy, ha valaki ilyen halat fog, semmiképp ne helyezze vissza a tóba, ezek a fajok ugyanis idegenhonosak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Előbb április 19-én Révfülöpön, majd egy nappal később Balatonlellén fogtak ki 1-1 tokhalat horgászok a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, visszaengedték a Balatonba. Attól tartottak, hogy esetleg védett vágó tok, vagy „nem fogható” státuszba tartozó kecsege akadt horgukra. A tokfélék meghatározásában akkor lehet könnyen egyértelmű álláspontra jutni, ha rendelkezésre áll alulnézeti fotó, amelyen megvizsgálhatók a szájnyílás, a bajuszszálak, illetve az orr formai jegyei, illetve egymáshoz viszonyított helyzetük - írja a szervezet honlapján.

Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, három halbiológus és egy toktenyésztéssel foglalkozó ember segített a meghatározásban, és egybehangzóan megállapították, hogy mindkét hal lénai tok, vagy más néven szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartozik. Ezt a fajt előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos. A Balatonban egyébként sem tudni őshonos tokféle előfordulásáról, így nagyon kicsi az esélye, hogy ilyen hallal találkozhatnak a balatoni horgászok. A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg. Ha valaki idegenhonos lénai tokot fog a Balatonból, akkor semmiképp ne engedje vissza a tóba, illetve annak érdekében, hogy a fogott tokféle meghatározása pontos legyen, a halat alulról, a szájkörnyéken kell vizsgálni, illetve ugyaninnen fotózni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?