Húsáfa: értetlenül állnak Vargáék javaslata előtt

agrarszektor.hu
Nincs szakmai indoka annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna - állítja a Baromfi Termék Tanács (BTT). Mivel a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe. A BTT arra kéri a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor kezelje azonos mércével a sertés- és a baromfiszektort.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly versenyhátrányt teremtene a baromfipiaci szereplők számára és ágazati munkahelyeket sodorna veszélybe, ha a kormány - egyoldalú lépésként - a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentené a sertés tőkehús áfáját, miközben a baromfitermékekre továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben - nyomatékosítja közleményében a BTT. Mint ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hét elején jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016-tól 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.

A BTT szerint nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi termékpályát, illetve annak termékeit az áfaszabályozásban diszkriminálni kellene. A baromfiágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig - 32 kilogrammos egy főre jutó éves mennyiséggel - a baromfihúsok állnak az első helyen, míg az egy főre eső éves sertéshús-fogyasztás csak 28 kiló.

A jelenlegi diszkriminatív javaslat a fogyasztásban vezető baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, hiszen a 22 százalékpontos árkülönbség költség oldalról kigazdálkodhatatlan, így ágazati vállalkozásokat lehetetleníthet el - véli a BTT. A sertés- és a baromfihúsok a piacon egymás helyettesítő termékeinek számítanak, ezért az áfaszabályozásban nem lehet különbséget tenni közöttük, mert ellenkező esetben komoly adó- és versenyjogi kérdések merülhetnek fel. Ezért a szervezet arra kéri a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor a sertés- és a baromfiszektort azonos mércével kezelje - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?