Szabálytalanul működik az állatorvosi kamara az ÁSZ szerint

agrarszektor.hu
Nem volt szabályszerű és szabályozott a Magyar Állatorvosi Kamara (Máok) vagyongazdálkodása az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013-2015-re vonatkozó ellenőrzési eredményei szerint. A szervezet nem tett eleget közzétételi kötelezettségeknek, így nem biztosította a gazdálkodás átláthatóságát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Máok országos és területi szervezetei a gazdálkodás alapvető feltételeit biztosító számviteli politikával és számlarenddel nem rendelkeztek, illetve ha mégis rendelkeztek, azok nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak - derül ki az ÁSZ közleményéből. Hét szervezet nem leltározott, 14 nem egyeztette az analitikus és főkönyvi nyilvántartásokat, további 11-nél nem történt meg a követelések minősítése, 8 területi szervezet pedig nem járt el szabályszerűen a fizetési késedelmeknél.

A költségvetési támogatást a meghatározott célra használták fel, azonban a támogatások pénzügyi elszámolása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ a földművelésügyi miniszter, a Máok országos szervezetének elnöke és valamennyi területi szervezet elnöke számára 34 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A kamara az állatorvosok érdekképviseleti szerve, állatorvosok, állategészségügyi intézmények és szolgáltatók, állatorvosi asszisztensek regisztrálását, nyilvántartását látja el. A szervezet többek között részt vesz a járványvédelemmel összefüggő szervezési feladatokban, az állategészségügyi szolgáltatások minőségellenőrzésében, az általános szakmai és etikai szabályok megalkotásában.

A kamara feladatait országos szervezete és 17 területi szervezete végzi. A szervezet bevételeinek legnagyobb hányada a tagdíjakból származott, amelyek a 2013-as 138,1 millió forintról 2015-re 140,7 millió forintra emelkedtek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02