Új határidőre kell figyelniük a tehéntartóknak

agrarszektor.hu
Másfél hónappal lerövidült az a határidő, ameddig az anyatehéntartók bejelenthetik szaporítási eseményeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A gazdálkodóknak a bejelentéseket idén január 31-ig kell megtenniük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Változtak az előírások a 2017-es egységes támogatási kérelemben benyújtott termeléshez kötött uniós anyatehéntartási támogatásnál, illetve az átmeneti nemzeti anyatehéntartási támogatásnál. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis módosította az úgynevezett szaporítási események bejelentési határidejét a jogcímrendeletekben.

A korábbi határidő másfél hónappal rövidült, így a támogatási évet követő év január 31-ig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A két támogatás valamelyikének elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékenyítési rendszerébe (TER). Ezt papíralapon, vagy weben tehetik meg. A www.enar.hu oldalon elérhetők a letölthető papíralapú bizonylatok és kitöltési útmutatóik.

A támogatással érintett állatok és tenyészetek adminisztratív ellenőrzésénél kizárólag azok az adatok tekinthetők elfogadhatónak, amelyeket az ENAR nyilvántartásba már bejelentettek. Fontos, hogy a támogatási kérelem benyújtási időszakának végéig szerepeljenek az adatok a nyilvántartásban, figyelemmel a juh ENAR és a szarvasmarha ENAR rendeletek szerinti bejelentési határidőkre is. A birtokon tartási idő alatt bekövetkezett szaporítási eseménynél csak a tárgyévet követő év január 31-ig bejelentett és nyilvántartott adatok fogadhatók el.

Az embrióátültetéseket csak az arra jogosult, a Nébih embrió-alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember jelentheti be, aki egyébként a tevékenységet is végezte. A termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a Nébih-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-től szerzik be a sorszámozott tömböket. A bizonylatot papír alapon a Nébih-ENAR címére kell beküldeni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minden gazdálkodó számára javasolt a Nébih-es webes bizonylatrögzítő felületek használata,

amelyet az érintett tenyészet tartója ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?