Büntethetik a horgászokat! Holnap fontos határidő jár le

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok figyelmét, hogy február 28. a fogási naplók leadási határideje. Fontos dátum március 1. napja is, hiszen a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett másik négy halfaj tilalmi ideje is megkezdődik. Péntektől nem fogható a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közeledik a február vége és ezzel együtt a 2018. évi fogási naplók leadási határideje - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih felhívja a horgászok figyelmét a határidő betartásának fontosságára, a dokumentumot pedig vagy ott adhatják le, ahol a korábbi állami jegyet váltották, vagy ahol az új kiváltását tervezik. A naplók jelentősége, hogy ezek alapján történik a fogási adatok rögzítése és feldolgozása, melynek célja az elmúlt évben halgazdálkodási vízterületeinkről kifogott halak mennyiségének megbecslése.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A tényleges halfogási eredmények pontossága leginkább magukon a fogási naplót vezető személyeken múlik, azaz hogy - az előírásoknak megfelelően - valóban bevezetik-e a fogott halak adatait a naplóba és azt összesítve leadják-e a megfelelő helyen. A napló vezetésének elmulasztása mindenképp kockázatos, ha ugyanis egy halőri ellenőrzés során hiányosságokra derül fény, a horgásznak vagy halásznak nem csak az állami horgász- vagy halászjegyét vonják vissza, de a pénzbírságon felül a halfogási tevékenységtől való eltiltásra is számíthat.

A Nébih arra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy március elsejével a már tartó csukafogási tilalom mellett másik négy halfaj tilalmi ideje is megkezdődik. Ezek a fajok a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér. Mindegyik halfaj számára nagyon fontos, hogy ebben az érzékeny időszakban ne háborgassák őket, így biztosítva számukra az eredményes szaporodás lehetőségét. A sügér tekintetében amellett, hogy március 1-jétől két hónapig nem lehet rá horgászni, nem árt tudni, hogy a jogszabály több szempontból is módosult e halfajra vonatkozóan. Ez év január 1-ig a sügérre nem volt méretkorlátozás, de idén már 15 centiméter a legkisebb fogható méret. Emellett a domolykóból, a menyhalból és a sügérből együttesen, naponta legfeljebb 3 kilogrammot lehet kifogni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?