Őrült tempóban bővül Kína baromfiipara, de ez sem elég

agrarszektor.hu
A sertéspestis árnyékában a baromfitermelés felfuttatása az egyetlen reális lehetőség a lakosság hússal való ellátására. Kína iparkodik is: csak idén 18 százalékkal több csirkehúst állítottak elő a tavalyinál, ami döbbenetes mértékű bővülés. Jövőre ezt újabb 14,5 százalékkal toldják meg. A jelek szerint mégsem bírnak majd lépést tartani a fogyasztással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel az afrikai sertéspestis miatt kevés és drága a sertéshús, a kínai fogyasztók a csirkehús felé fordultak. Ez nagy lökést adott a baromfiszektor termelésének idén:18 százalékkal nőtt a termelés egyetlen év alatt!Jövőre 15,8 millió tonnára bővülhet a kibocsátás, ami egy újabb 14,5 százalékos emelkedést jelent, de még így sem éri utol a közben 15,96 millió tonnára ugró fogyasztást - jósolja az USDA, hiszen az igények bővülése is 15 százalékos lesz.

Mint azt az alábbi ábra is érzékelteti, a fogyasztás szép lassan elhúz a termelés mellett, ami az ország külkereskedelmére is nagy hatással van.

2020-ban már 600.000 tonna csirkehús behozatálára lesz szükségük, ami 20 százalékos emelkedést jelent az idei vásárlásokhoz képest. A legfőbb beszállító várhatóan Brazília marad, ugyanakkor ismét megjelenhet a képben Franciaország is, Kína ugyanis eltörölte az innen érkező csirkére és csirkéből készült termékekre érvényes vámokat. Az elemzők hozzáfűzik: Franciaországból vélhetően a szülőpárok, azaz a genetikai alapanyag behozatala lesz jelentős. Az Egyesült Államok viszont 2014 óta nem exportálhat Kínába, az ázsiai ország azóta hivatkozik arra, hogy Amerikában madárinfluenza volt.

 

A kínai csirkehúsexport sem jelentéktelen, 440 ezer tonnát tehet ki 2020-ban az USDA szerint. Az egyre magasabb belföldi árak miatt azonban az export fokozatosan elveszíti a vonzerejét, így lassan, de biztosan csökken. Japánba és Hongkongba azonban még így is megéri kiszállítani. Ez a két ország a teljes exportmennyiség 78 százalékát szívhatja fel. A kevésbé jól fizető piacokon viszont minimális lesz a kínai jelenlét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?